На Украйна ѝ остава малко повече от месец за водене

...
На Украйна ѝ остава малко повече от месец за водене
Коментари Харесай

Войната | Украйна ще контраатакува още месец до 45 дни, смята генерал Мили

На Украйна ѝ остава малко повече от месец за водене на бойни дейности в границите на актуалната контраатака. Това декларира ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мил в изявление за неделната стратегия на BBC Sunday with Laura Kuenssberg.

Причината за това негово умозаключение най-вероятно е приближаването на прословутия есенен дъждовен сезон в Украйна, по време на който напредването отвън асфалтираните пътища става проблематично даже за верижната бойна техника. Така че възможния завършек на актуалната остра фаза на бойните дейности в най-голяма степен ще зависи от прогнозата за времето и метеорологичните условия през идващите няколко седмици.

Американският пълководец въпреки всичко прави уточнението, че е прекомерно рано да се каже дали почналата през юни контраофанзива на Киев е постигнала задачите си или се е провалила. Мили отбелязва, че Украйна " напредва с доста постоянни темпове през съветските фронтови линии ". Първият военачалник на Съединени американски щати прибавя, че контраофанзивата се движи с по-бавно от предстоящото движение и че към момента се " водят тежки боеве ".

" Все още има релативно доста време, евентуално остават към 30 до 45 дни уместно за бойни дейности, тъй че украинците не са завършили. Има сражения, които не са завършили... те не са приключили бойната част от това, което се пробват да реализират ", обобщава Марк Мили. След началото на " калния " сезон в Украйна бойните дейности нормално краткотрайно утихват до възможното идване на първите огромни зимни студове и втвърдяването на почвата, тъй че бойната техника още веднъж да може да маневрира по-свободно.
Реклама
Във същото предаване на BBC адмирал Тони Радикин, командващ въоръжените сили на Обединеното кралство, разяснява, че Украйна отбелязва прогрес в борбата за възобновяване на територията си. Според него тя е деокупирала към 50% от земите, завзети от Русия след началото на нашествието предходната година. Напредъкът на Украйна се дължи и на напъните на интернационалната общественост, която " оказва стопански и дипломатически напън и Русия страда от това ", прибавя той.

Украинското военно управление обаче очевидно си е сложило амбициозната цел да опровергае ген. Мили. Запитан за въздействието на метеорологичните условия върху хода на контраофанзивата, ръководителят на военното разузнаване на Украйна генерал-лейтенант Кирило Буданов разяснява в събота пред BBC, че " боевете ще продължат по един или различен метод ". Той отбелязва, че е по-трудно да се води война в студено и влажно време, само че става въпрос не за прекъсване на военните дейностите, а за пригаждане.

Буданов отбелязва, че в мокрото време колесните машини ще са по-проблемни, в сравнение с верижната техника като танковете. Той също по този начин прибавя, че необятната приложимост на противотанкови мини и дронове камикадзе от страна на Русия остава съществено предизвикателство. " Така че, за жалост, в множеството случаи нашата атака минава в вървене пеш ", разяснява украинският военачалник.
Свързани публикации Коментар | Време е за проект C за Украйна 6 септември 2023, 13:00 Войната с дронове на Украйна против Путин 5 септември 2023, 07:37 Войната | Украйна пробива първата отбранителна линия на Русия на южния фронт 29 август 2023, 07:27 Войната | Какво става с (ре)контраофанзивата в Украйна 17 август 2023, 14:27 Украинската войска усилва контраофанзивата си на юг 31 юли 2023, 07:07 Войната | Как протестът на " Вагнер " подкрепя офанзивата на Украйна 29 юни 2023, 09:11 Ще повлияе ли протестът на " Вагнер " на войната в Украйна 27 юни 2023, 08:57 Защо е значима контраофанзивата на Украйна 16 юни 2023, 06:52 Войната в Украйна | Киев отвръща на удара 8 юни 2023, 07:07 Войната | Руската войска взриви мегаязовир в Украйна, отприщвайки потоп с древен размери 6 юни 2023, 10:25 Как се готви Русия за украинската контраатака 28 май 2023, 11:27 Войната в Украйна | Тихото начало на контраофанзивата 18 май 2023, 12:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР