На този етап няма опасност да се нарушат правата на

...
На този етап няма опасност да се нарушат правата на
Коментари Харесай

Адв. Петрова: Зад спора между БФС и НЗОК се крият съвсем други интереси

На този стадий няма заплаха да се нарушат правата на пациентите, въвеждането на правила и регулации не води автоматизирано до това. Така юристът по здравно право Мария Петрова разяснява пред БНР напрежението сред Българския фармацевтичен съюз и Здравната каса, откакто фондът опита да наложи условие една рецепта с реумбурсирани медикаменти да се извършва или напълно в една аптека, или да не се извършва въобще. Юристката бе безапелационна, че същинските проблеми са другаде и изрази вяра, че в хода на договарянията сред съсловната организация на фармацевтите и Касата ще бъде открит правилният звук и с взаимни взаимни отстъпки ще бъде реализирана договореност.

„ Първият проблем, който ще възникне, в случай че пациентите са длъжни да закупуват всичко едновременно от едно място, е дали те чисто финансово ще могат да си разрешат да си закупят или да си доплатят всички медикаменти. Ако един пациент би трябвало да приема 6 или 8 медикамента, а цикълът им на приемане допуска да купи първо 3, а по-късно останалите 5, за какво той би трябвало да извади от джоба си доплащането като за 8? Вторият въпрос е няма ли да бъдем изправени пред това възрастните хора да вървят и да обикалят аптеките, а самите аптеки ще са затруднени да поддържат такова количество, набор, подбор от медикаменти във всеки един миг. Ще стане по този начин, че отново ще има преобладаващи вериги. Места, на които най-вече се работи със Здравна каса и възрастните хора чакат с часове на опашки, и аптеки, които ще работят напълно на свободния пазар. И двете са значителен проблем и няма да зародят, в случай че и двете договарящи страни показват компромиси и помислят първо в полза на пациента “, разяснява адв. Петрова.

По думите й причините, които се вадят, са прахуляк в очите на обществото и зад този видимо явен спор се крият напълно други ползи.

Тя бе безапелационна, че положителната, положителна конкуренция може да бъде нарушена, тъй като се основават предпоставки едни аптеки да са постоянно крачка напред, тъй като са по-мащабни и териториално разпръснати.

„ Няма по какъв начин да съпоставяме опциите на една аптека в София с такава във Видин “, даде образец тя. Юристката напомни, че от години спекулациите в този отрасъл са известни и по думите й „ колкото повече опитваме посредством електронно опазване на здравето да осветяваме този развой, толкоз по-голяма опозиция виждаме от всички, които набират за себе си или за други полза от това процесът да не е транспарантен “.

Адв. Петрова засегна и тематиката за контрола върху лечението. Според нея фактът, че се закупуват вкупом всички медикаменти, не значи, че има по-добър надзор върху лечението. „ Това е един доверчив мотив. Контролът над лечението не може да става единствено тъй като един пациент си е закупил всички медикаменти и ние да презумираме, че той ги употребява по този начин, както са му предписани “, акцентира юристката.

Тя изрази мнение, че контролът над лечението може да се случи сега, в който общопрактикуващите лекари престанат да бъдат просто „ гара разпределителна “, а в действителност наблюдават здравословното положение на пациентите.

„ Какво вършим в хипотезата, в която един пациент има изписани медикаменти, част от които по Здравна каса, само че примерно негов непосредствен му е закупил медикаментите, които не са реимбурсирани? Ние автоматизирано ли считаме, че този човек не си пие медикаментите и респективно има неприятна терапия? Не е това методът да направляваме лечението “, сподели адв. Петрова.

Тя изрази вяра, че в договарянията във връзка на актуалната обстановка ще бъдат направени компромиси и ще се стигне до решение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР