На този ден имен ден празнуват: Галя, Георги, Гергана, Гинка,

...
На този ден имен ден празнуват: Галя, Георги, Гергана, Гинка,
Коментари Харесай

Гергьовден. Най-важните традиции и поверия

На този ден имен ден честват: Галя, Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо

Информация за Гергьовден

Църквата празнува Св. Георги Победоносец – един от най-почитаните светци от Източното православие. Син на богати родители християни, той става буен последовател на Христовата религия. Като неин бранител е грубо изтезаван и обезглавен. Георги се трансформира в пример на " идеалния воин-християнин " и светец-покровител на войната и войската.

Обреди и Традиции на Гергьовден

Празникът е прочут още като Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън и се празнува в деня на християнския светец Георги, който в националните показа е настойник на овчарите и стадата.

Народът разделя годината на два цикъла: летен - от Гергьовден до Димитровден, и зимен - от Димитровден до Гергьовден.

От Гергьовден стартира новата скотовъдна година, доенето на млякото, клането на агнета.

Срещу Гергьовден и на самия празник се правят голям брой традиции и обреди, целящи да подсигурят здравето на хората, приплода на животните и опазването на главния скотски артикул - млякото.

Жената в къщата става рано сутринта на Гергьовден още преди изгрев слънце, премита двора и пътя и закичва вратите със здравец, цъфнала клонка от плодно дръвче и люляк за здраве. Зелинината остава по вратите, до момента в който изсъхне. Това се прави за здраве, благополучие и благодат през годината.

Наред с обичаите за здраве и изобилие се правят и обреди за прогонване на злото, което може да повлияе зле на животните и да отнеме плодовитостта и млечността им. Народът упражнява защитна магия посредством потребление на растения и шубраци, покрити с тръни и бодли, жилещи и лютящи, със мощна и натрапчива миризма- чесън, коприва, глог, къпина.

Нощта против Гергьовден е добра за правене на вълшебства, тогава " играе " заровеното имане, а свети Георги ръси земята с роса за здраве и излекуване от заболявания. Затова хората споделят, че по Гергьовден всяка капка е жълтица. Поверието гласи, че който се окъпе в течаща вода на този ден, ще бъде здрав през година, а дами, които нямат деца, в случай че се отъркалят по голо в утринната роса, ще заченат.

Традицията повелява всяка къща да пече агне за Гергьовден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР