На снимката: Си ДзинпинВсеки европейски лидер на срещата на върха

...
На снимката: Си ДзинпинВсеки европейски лидер на срещата на върха
Коментари Харесай

Разделяй и владей: Тактиката на Китай към Европа

На фотографията: Си Дзинпин
Всеки европейски водач на срещата на върха на Г-20 в Бали тази седмица искаше да се срещне на четири очи с китайския президент Си Дзинпин.

Не всички получиха такава среща.

Желанието на европейците да се срещнат със Си беше подбудено от обстоятелството, че тази седмица беше първата опция да се срещнат с китайския водач на огромно дипломатическо заседание след блокирането при започване на 2020 година, когато пандемията от ковид стартира в Китай и се популяризира по света.

Европейците постоянно трябваше да одобряват, че ще се борят за трохите във връзка с графика. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прекара три часа и половина със Си, до момента в който президентът на Франция Еманюел Макрон трябваше да се задоволи с (все още изцяло респектиращите) 43 минути.

Китай очевидно съживи от дълго време откритата си тактичност да ухажва съответни страни от Европейски Съюз и техните национални ползи – нещо, което постоянно е употребявал, с цел да дестабилизира Брюксел. (Когато през 2013 година Брюксел заплаши с тотална комерсиална война поради подбиването от страна на Китай на пазара на Европейски Съюз на слънчеви панели и телекомуникационно съоръжение, Китай ловко разруши единството на Европейски Съюз, като заплаши с ответни дейности против френското и испанското вино, настройвайки Париж и Мадрид против комерсиалните чиновници на ЕС).

В Бали Китай още веднъж избра хитрия метод „ от една страна към друга “, като се срещна с Макрон, испанския министър-председател Педро Санчес, италианския Джорджия Мелони и нидерландския Марк Рюте, заобикаляйки ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. В дипломатическите среди се очакваше най-малко среща с Мишел.

Китай се възмущава от обозначението на Европейски Съюз, че е „ систематичен противник “ на Брюксел, и вместо това реши да употребява въздействието си с обособени европейски страни.

Например срещата с Рюте. Основният интерес на китайския водач беше Нидерландия, където се намира производителят на чипове ASML, компания, която създава основно съоръжение за производството на микрочипове, да не се причислява към комерсиална коалиция сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, която се пробва да изтласка Китай от новите технологии.

„ Надяваме се, че Нидерландия ще ускори уговорката на Европа за неприкритост и съдействие “, означи Си в отчета от срещата в Нидерландия. Превод: Не създавайте търговски проблеми поради микрочиповете.

Със Санчес Си посочи смисъла на Китай като мотор на туризма в Испания – бранш, в който Мадрид е изключително заинтригуван от високопоставени гости от Азия. „ Двете страни би трябвало да се приготвят добре за Китайско-испанската година на културата и туризма, с цел да изградят по-голяма социална поддръжка за китайско-испанското другарство “, сподели Си.

По сходен метод държавната осведомителна организация Синхуа цитира Макрон, който съобщи, че желае повече съдействие в региона на бизнеса, по-специално в секторите на авиацията и гражданската нуклеарна енергетика. Китайският роман за срещата сред Си и Мелони гласи, че Пекин ще внася повече „ висококачествени “ артикули – евентуално от сорта на първокласни и гурме – и ще си сътрудничи в региона на производството, енергетиката и галактическата промишленост.
Макрон се сближава със Си
В знак на това, че дипломатическата тактика на Си носи дивиденти, Макрон възприе неконфликтен метод към Си, като даже масажира егото на китайския водач.

Китайското посолство в Париж разпространява видеоклип на вътрешния китайски еквивалент на TikTok – Douyin, в който Макрон предава най-хубавите си пожелания на Китай, откакто Си си обезпечи нов мандат, нарушаващ нормите. (Си беше назначен за трети мандат като общоприет секретар на Комунистическата партия по време на високоорганизиран партиен конгрес).

Макрон също по този начин приветства Си като „ откровена “ персона, която би трябвало да „ играе ролята на медиатор през идващите няколко месеца “ за прекъсване на по-нататъшната съветска експанзия против Украйна – макар че Пекин не е посочил никакви признаци, че е подобаващ за такава роля, откогато войната избухна през февруари.

Пренебрегвайки смъртоносните хималайски напрежения на Китай с Индия, ескалиращото напрежение с Тайван или военния авантюризъм в Южнокитайско море, Макрон съобщи: „ Китай приканва за мир … [Съществува] дълбока и, както знам, откровена обвързаност към … Устава на Организация на обединените нации “.

Макрон също по този начин съобщи пред кореспонденти, че възнамерява да посети Китай при започване на идната година. Това наподобява като повтаряне на визитата на немския канцлер Олаф Шолц, който посети Китай по-рано този месец. Съобщава се, че Шолц е отхвърлил предлагането на Париж за взаимна аудиенция на Макрон и Шолц и е решил да отиде самичък с делегация от огромни предприятия.

„ Макрон се нуждаеше извънредно доста от това ефирно време със Си, защото не можеше да се види, че е зарязан от Китай, когато американците и германците преобладаваха в заглавията на вестниците “, съобщи западен посланик.

Докато Макрон твърди, че Си се е съгласил с него във връзка с „ апела за ценене на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна “, Китай не загатва нищо сходно, а единствено споделя: „ Китай е за преустановяване на огъня, прекъсване на спора и мирни договаряния “.
Брюксел остана без среща
За разлика от френските, испанските, холандските и италианските водачи, шефовете на Европейски Съюз от Брюксел не получиха опция да се изкажат.

В израз на непрекъснато отрицателното отношение на Пекин към Европейския съюз, Си реши да не продължи с това, което POLITICO схваща като съвсем сигурен проект за среща на Мишел, този, който съставлява всички 27 страни, със Си.

Това събитие, в случай че беше разрешено да се състои, щеше да бъде значимо, защото щеше да покаже опцията по-малките стопански системи от блока също да изразят мнението си, защото в противоположен случай Си щеше да бъде ангажиран с работата с по-големите играчи.

Промяната на мнението на Си по отношение на срещата с Мишел пристигна малко откакто авансово записаната тирада на ръководителя на Съвета на Европейски Съюз на комерсиалното ревю в Шанхай беше анулирана. Според Ройтерс в речта той се е опитал да изтъкне нападателната война на Русия против Украйна – обръщение, което е било сметнато за прекомерно сензитивно за китайските уши.

Междувременно ръководителят на Европейската комисия Фон дер Лайен се зае не с проектите си да насрочи среща със Си, а със взаимна изява с Байдън, която да се концентрира върху финансирането на инфраструктурата за разрастващите се страни, с цел да се конкурира с китайската самодейност „ Пояс и път “.

В завоалирана рецензия на метода на Китай към новия Път на коприната Фон дер Лайен съобщи: „ Глобалното партньорство за инфраструктура и вложения на [Запада] е значима геостратегическа самодейност в епохата на стратегическа конкуренция “.

„ Заедно с водещите демокрации предлагаме насочени към полезности, висококачествени и транспарантни инфраструктурни партньорства за страните с ниски и междинни приходи “, съобщи тя.

Нейният звук обаче се оказа малцинство измежду европейските водачи по време на уговорката на Г-20 с Китай.

„ Няма общо обръщение от Европейски Съюз във връзка с Китай “, съгласно различен посланик от Европейски Съюз в Бали. „ Но тогава в никакъв случай не е имало такова. “

За облекчение на европейските дипломати, Си най-малко не се е държал с техните шефове по същия метод, както с канадския министър-председател Джъстин Трюдо.

„ Всичко, което обсъждаме, изтече във вестниците; това не е редно “, сподели Си на Трюдо посредством преводач в клип, записан от канадски медии.

„ Това не е … методът, по който беше извършен диалогът. Ако има откровеност от Ваша страна… “ сподели Си, преди Трюдо да го прекъсне, защитавайки интереса на страната си да работи „ градивно “ с Пекин.

Си взе своя ред да прекъсва. „ Нека първо да създадем изискванията “, сподели Си.

Текстът е оповестен в „ Политико “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР