На снимката: Реджеп Тайип ЕрдоганВ събота турският президент Реджеп Тайип

...
На снимката: Реджеп Тайип ЕрдоганВ събота турският президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Ердоган обвини Гърция, че е окупирала острови в Егейско море

На фотографията: Реджеп Тайип Ердоган
В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Гърция, че е окупирала острови в Егейско море, които имат демилитаризиран статут, и съобщи, че Турция е подготвена да „ направи нужното “, когато настъпи моментът, съобщи „ Ройтерс “.

Исторически противници, само че и съдружници в НАТО, Турция и Гърция са в несъгласие по въпроси, вариращи от прелитанията и статута на егейските острови до морските граници и въглеводородните запаси в Средиземно море, както и етнически разделения Кипър.

Наскоро Анкара упрекна Атина, че въоръжава демилитаризираните острови в Егейско море – нещо, което Атина отхвърля, само че преди този момент Ердоган не е упреквал Гърция, че ги е окупирала.

„ Вашата окупация на островите не ни обвързва. Когато настъпи моментът, часът, ние ще създадем нужното “, съобщи Ердоган, говорейки в северната провинция Самсун.

Гърция реагира, като съобщи, че няма да последва Турция в нейното „ възмутително всекидневно плъзгане “ на изказвания и закани.

„ Ще осведомяваме нашите съдружници и сътрудници за наличието на провокативните изказвания, с цел да стане ясно кой слага динамит на сплотеността на нашия съюз в един рисков интервал “, съобщи външното министерство на Гърция.

Напоследък Турция е ядосана от това, което съгласно нея е тормоз на нейни самолети от страна на гръцките сили. Анкара съобщи, че системите за противовъздушна защита С-300, употребявани от Гърция, са се насочили към турски самолети по време на обикновен полет.

На 30 август Турция означи Деня на успеха – народен празник, отдаден на прогонването на гръцките сили от Турция през 1922 година В събота Ердоган също по този начин прикани Гърция „ да не не помни Измир “, визирайки турската победа.

Докато Ердоган се приготвя за това, което се обрисува да бъде най-голямото изборно предизвикателство за съвсем 20-годишното му ръководство през 2023 година, президентът акцентира достиженията си на международната сцена. Той също по този начин ускори реториката си във връзка с външната политика.

Анкара твърди, че островите в Егейско море са дадени на Гърция по силата на договорите от 1923 година и 1947 година при изискване, че тя не ги въоръжава. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу нееднократно е заявявал, че Турция ще стартира да слага под въпрос гръцкия суверенитет над островите, в случай че Атина продължи да ги въоръжава.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис съобщи, че позицията на Турция, която слага под въпрос суверенитета на Гърция над островите, е „ неуместна “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР