На снимката: космическият кораб “Старлайнър, намиращ се върху ракетата “Атлас

...
На снимката: космическият кораб “Старлайнър, намиращ се върху ракетата “Атлас
Коментари Харесай

Космическата 2022: Новите пилотирани космически кораби. Какво да очакваме?

На фотографията: галактическият транспортен съд “Старлайнър ”, намиращ се върху ракетата “Атлас 5 ”. Photo credit: Boeing/John Grant 

Космическата 2022 година – какво да чакаме?

Изпращаме 2021-ва година като рекордна по брой пилотирани галактически полети!  

. Подобно на останалите години, 2021-ва още веднъж ни донесе мигове на наслади и разочарования във връзка с създаването на новите пилотирани галактически кораби, само че в този момент за пръв път радостните мигове бяха повече от разочароващите. С встъпването на “Крю Драгън ” на СпейсЕкс и “Ню Шепърд ” на Блу Ориджин в постоянна употреба, упованията са, че новата 2022-ра ще бъде доминирана от полети на тези два кораба. Все отново се надявам, че този път изоставащите компании най-накрая ще наваксат. Но каквото и да се случи, най-важното е равносметката в края на идната година да не включва повреди и нещастия. 

 

На фотографията: галактическият транспортен съд “Старлайнър ”, намиращ се върху ракетата “Атлас 5 ”. Photo credit: Boeing/John Grant 

Извън всевъзможен спор е, че огромният изоставащ е Боинг, като компанията не е провеждала безпилотен полет на галактическия си транспортен съд “Старлайнър ” от декември 2019 година, когато заради софтуерен бъг той не съумя да се скачи с Международната галактическа станция и след това бе на крачка от неуспех при неговото кацане. При състояние, че корпорацията усвои два пъти повече средства от СпейсЕкс и към момента не може да се оправи със завършването на изпитателната стратегия, протичащото се е скандално. 

Корабът трябваше още веднъж да излети в роботизиран режим през август, само че броени часове преди изстрелването бе открито, че горивните му клапани не работят. Скоро стана ясно, че те не могат да бъдат поправени на стартовата площадка и се постанова корабът да бъде демонтиран от ракетата-носител. След като това се случи, се оказа, че казусът е доста по-сериозен и касае разяждане на горивната система в резултат на влагата на космодрума. До края на лятото научихме, че “Старлайнър ” няма да лети преди 2022-ра. 

? Засега вторият галактически полет на “Старлайнър ” е очакван за месец май. Компанията към момента не може да разбере по какъв начин точно проблемът с корозията се е изявил. Сигурно е обаче, че не е задоволително горивните клапани да бъдат ремонтирани, а целият сервизен модул на кораба ще бъде сменен напълно с нов. Преди това обаче компанията би трябвало да е сигурна, че този път влагата няма да прониква в него. 

Няма спор – множеството галактически запалянковци не сме удовлетворени, че ще чакаме още към половин година до изстрелването на “Старлайнър ”. Но повода за късния старт не е единствено подбудена от протаканията и неприятната фирмена просвета на Боинг, а и от обстоятелството, че трафикът до Международната галактическа станция е извънредно претрупан. Кораби непрекъснато летят и си потеглят, тъй че би трябвало да се открие слот, когато портовете на МКС ще са свободни. Има и още един фактор – Боинг към този момент не е галеничето на НАСА, а американската галактическа организация не е обезверена за галактически кораби. Едно време беше огромна драма, че Съединени американски щати зависеше от Русия за достъп до станцията, само че това към този момент не е по този начин. Налице са два товарни кораба на разнообразни снабдители – “Сигнус ” на Нортроп Груман и “Карго Драгън ” на СпейсЕкс, както и един пилотиран транспортен съд – “Крю Драгън ” на СпейсЕкс. Тези кораби са задоволителни, с цел да може научната стратегия да продължи, астронавтите да летят и те постоянно да разполагат с хранителни запаси. Засега “Старлайнър ” си остава изпитателен, а не действен транспортен съд, а изпитателните кораби летят, когато има опция. Светът няма да свърши без тях.

Снимка от изстрелването на пилотирания транспортен съд “Крю Драгън ” на 11 ноември. Photo credit: NASA / Joel Kowsky

2021-ва година бе не просто сполучлива за СпейсЕкс, а свръхуспешна. Фирмата на Илон Мъск изстреля три пилотирани задачи на “Крю Драгън ” – две, свързани с транспорт на постоянни екипажи до Международната галактическа станция, както и една туристическа – “Inspiration4 ”. Туристическата бе извънредно забавна, защото четиримата пътешественици на кораба доближиха до височина 580 километра. С това “Крю Драгън ” се трансформира в един от дребното галактически кораби, извозили хора на разстояние от Земята по-голямо от 500 километра, след корабите “Джемини ”, “Аполо ” и совалките на НАСА. През цялата галактическа ера е имало едвам 15 други такива задачи – две на “Джемини ” с висок орбитален разцвет, девет на “Аполо ” до Луната и четири на совалките до телескопа “Хъбъл ”. 

? Фирмата ще продължи да изпраща постоянни екипажи до МКС, като две такива задачи са планувани за април и октомври. Но надалеч по-любопитни са други две експедиции, които СпейсЕкс планува да реализира за частната компания Аксиом. Едната авансово е планувана за края на февруари или март, а другата – за последното тримесечие на годината. Това ще са първите напълно комерсиални задачи до МКС. Експедициите са много значими освен тъй като Аксиом занапред би трябвало да се научи да управлява такива, само че и тъй като компанията планува да изстреля свои модули през 2024 година и да ги прикачи към американския сегмент на МКС. Целта е някой ден, когато МКС бъде пенсионирана, тези модули да се отделят и да се обособят като нова галактическа станция. Това ще е първата от общо четири частни станции. Други три компании – Нортроп Груман, Наноракс и Блу Ориджин също са получили грантове за техните планове за създаване на обитаеми комплекси в ниска околоземна орбита. 

Кадър от кабината на “Юнити ”, показващ Ричард Брансън на фона на галактическата чернота. Photo credit: Virgin Galactic 

През 2021-ва година Ричард Брансън излетя в космоса. Това се случи по време на втория от двата полета, извършени от кораба “Юнити ” от серията “СпейсШипТу ”, основана от Брансъновата компания Върджин Галактик. На 22-ри май “Юнити ” доближи до галактическото пространство с двама летци-изпитатели – Дейв Маккей и Фредерик Стъркоу, а на 11-ти юли корабът за пръв път хвърча с цялостен екипаж от шестима души – двама водачи (Дейв Маккей и Майк Масучи) и четирима пасажери (Брансън, Сириша Бандла, Бет Моузес и Колин Бенет). 

? За страдание през първата половина на новата година няма да станем очевидци на нови полети на “Юнити ”, защото корабът и неговият самолет-носител “Ийв ” са в интервал на профилактика. Уви, сходна потребност постоянно поражда с машините на Върджин Галактик, заради което голям брой специалисти се съмняват, че компанията някой ден ще излезе на облага. 

След като профилактиката приключи, през втората половина на 2022-ра “Юнити ” ще излети на задача за потребностите на италианските военно-въздушни сили. Екипажът на кораба ще включва Фредерик Стъркоу, Майк Масучи, Бет Моузес и трима италианци – Ангело Ландолфи, Уолтър Виладеи и Панталеоне Карлучи. Те ще проведат разнородни научни опити. 

Стига тази задача мисия да завърши наред, през четвъртото тримесечие на годината трябва да стартират и постоянните туристически полети на Върджин Галактик.

Междувременно чакаме компанията да даде ход на дебютните тествания на новите кораби от серията “СпейсШипТри ”, от които първият е “Имеджин ”. 

 

Кадър от изстрелването на “Ню Шепърд ” през декември. Photo credit: Blue Origin

2021-ва беше тежка година за Блу Ориджин, като компанията на Джеф Безос загуби състезанието на НАСА за градеж на пилотиран лунен модул и също така към момента не е в положение да достави моторите “BE-4 ” за Юнайтед Лонч Алайънс, обединяването сред Локхийд Мартин и Боинг. Но във връзка с суборбиталната космонавтика, компанията победи и се утвърди като по-добрия снабдител на суборбитални галактически услуги спрямо Върджин Галактик. Космическият транспортен съд “Ню Шепърд ” хвърча шест пъти през актуалната година – трикратно в товарен вид и трикратно в пилотиран. По време на дебютния пилотиран галактически полет през месец юли беше изстрелян самият Джеф Безос. А през декември “Ню Шепърд ” за пръв път хвърча с цялостен екипаж от шестима души. 

? За страдание компанията е много по-потайна спрямо останалите частни компании, тъй че не мога да ви кажа какви са подробните ѝ проекти. На уеб страницата на Блу Ориджин е написано единствено това, че “още няколко пилотирани полета са планувани за 2022-ра ”. Така че единственото, което е несъмнено е, че “Ню Шепърд ” ще продължи да извежда хора в космоса. И въпреки и това да е единствено суборбитален галактически транспортен съд, със своя потенциал да лети с шестима души едновременно не е изключено да надмине “Крю Драгън ” по брой изстрляни астронавти. 

На фотографията: техниците прикачват кораба “Орион ” към ракетата “Спейс Лонч Систъм ”. Photo credit: NASA/Frank Michaux

Както писах в края на предходната година, шансът “Орион ” да бъде изстрелян през 2021-ва беше напълно незабележим. Оказах се прав – “Орион ” не полетя. Но през последните месеци беше маркиран сериозен напредък. През пролетта ракетата-носител “Спейс Лонч Систъм ” мина през пълновременно огнево тестване, а през есента тя и корабът бяха за пръв път напълно съединени. Това е индикатор, че следващата година най-сетне може да станем очевидци на дебютния безпилотен полет на “Орион ” до Луната! 

И въпреки всичко сянка още веднъж надвисна над тази задача, откакто по-рано през декември НАСА оповести, че е открит проблем с контролера на един от моторите на “Спейс Лонч Систъм ”. Сега контролерът би трябвало да бъде сменен, само че това ще отнеме няколко седмици. Агенцията предвиждаше изстрелването да е факт през февруари, само че с констатирането на дефекта и отчитайки времето, належащо за ремонт, стартът се измества за март или април.

Дай Боже да няма други проблеми! Корабът безусловно би трябвало да потвърди своята подготвеност по време на идния безпилотен полет, с цел да може след две-три години да излети с астронавти – това ще е първата пилотирана експедиция оттатък рамките на околоземна орбита след приключването на “Аполо 17 ” през 1972 година. 

Капсулата “Нептун ” на Спейс Пърспектив. Image credit: Space Perspective

За пръв път писах за Спейс Пърспектив по време на предходната “празнична ” публикация – “Космическата 2021: Новите пилотирани галактически кораби. Какво да чакаме? ” Макар и това да не е същинска “космическа ” компания, Спейс Пърспектив възнамерява да изпраща туристи до така наречен “близкокосмическо пространство ” на земната атмосфера с балон – т.е. на по-голяма височина от тази на пътнически аероплан, само че на по-малка от нужната за сателитна задача.

През месец юни Спейс Пърспектив организира първия си полет на пълномащабния първообраз на пътническата капсула “Нептун ”. Мисията продължи шест часа и половина, като достигнатата височина бе 33 километра. След изпълняването на полетните задания “Нептун ” извърши приводняване в Мексиканския залив.

Към сегашния миг компанията планира следващият безпилотен полет да е през втората половина на 2022-ра, първият пилотиран – през 2023-та и първият туристически – през 2024-та. Така че ще следим деликатно нейното развиване. 

И за край, още една вест – преди няколко години компанията Уърлд Вю стартира да прави пилотирана капсула, само че се отхвърли от нея в интерес на роботизираните си задачи с така наречен “Стратолити ” (поради този отвод бе основана компанията Спейс Пърспектив от разочаровани някогашни служащи на Уърлд Вю!). Но през 2021-ва година Уърлд Вю оповести, че се завръща към разработките на пилотирани системи. Така че в този момент, когато са налице две компании, работещи за една и съща цел, чакаме разгорещена конкуренция в областта на близкокосмическите екскурзии. И нека с тази конкуренция станем очевидци на съществено оживление и развиване! 

Искате ли да имате навременен и бърз достъп до материалите на уеб страницата? Освен страницата на КОСМОС БГ във Facebook, присъединете се към канала на уеб страницата в Телеграм – линк тук. 

Харесвате ли публикациите на КОСМОС БГ? Можете да подкрепите Светослав Александров в Patreon, или да извършите подаяние чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР