На силно разклатените отношения между Москва и София може да

...
На силно разклатените отношения между Москва и София може да
Коментари Харесай

Независимая газета: София иска да се реабилитира в очите на Москва

На мощно разтърсените връзки сред Москва и София може да им бъде даден нов подтик. Президентът на България Румен Радев не съумя да постои в Русия, само че министър председателят Бойко Борисов отлетя в сряда за Москва за среща с водача на Кремъл Владимир Путин, написа съветският вестник „ Независимая газета “, представен от организация " Фокус ".
Съгласно думите на Радев, „ в последните седмици българското държавно управление излезе от летаргията във връзка с Русия “. Доказателство за това стана отводът на София да изгони съветските дипломати поради случая „ Скрипал “. Причината – незадоволително доказателства за присъединяване на Москва в отравянето на някогашния офицер от Главното разследващо ръководство (ГРУ). А доста години София надали не изпреварваше антируските начинания на Запада и се показваше като благонадежден сътрудник на Запада. Достатъчно е да се напомни, че тя скапе три значими взаимни планове с Русия – газопровода Бургас-Алескандруполис, АЕЦ „ Белене “ и „ Южен поток “, посредством който освен щеше да бъде доставян природен газ непосредствено до България, само че и пари за София от преноса за Балканите и Италия. Стигна се даже до такава степен, че в България оскверняваха монументи на съветски и руски бойци .
И ето новият прелом в двустранните връзки. Путин оцени визитата на Радев като „ добър сигнал за обновяване на пълноформатните руско-български връзки “ след повече то десетилетие на спиране.
Един от главните резултати от тази аудиенция стана изказаната от Радев концепция за обновяване на плана за строителство на газопровод през Черно море – правилно, в нова настройка, който президентът на страната назова „ Български поток “. Радев напомни, че като цяло въпросът за сигурността за енергийните доставки за България и Европейски Съюз като цяло са извънредно значими, напомняйки, че Русия по-рано е била стратегически сътрудник в снабдяването с природен газ, нефт и нуклеарно гориво.
Но президентът на България има само представителни функционалности, дава отговор на първо място за външнополитическата активност и има едва въздействие върху взимането на основни стопански решения – това е прерогатив на Народното събрание. Така че договарянията Радев-Путин бяха по-скоро сондаж за позицията на Москва по въпроса за обновяване на съдействието в енергийната сфера, изработен в навечерието на визитата на Бойко Борисов.
Така че газовата тематика още веднъж зазвуча на най-високо държавно равнище . И самодейността на България да се върне към концепцията за газопровода се поддържа в Брюксел от самите публични лица на Европейския съюз, които единствено преди четири години предизвестиха за пагубния темперамент на монополизма, визирайки Русия, и показаха нарушавания на споразуменията в границите на Третия енергиен пакет.
Източник от българската делегация разясни за изданието, че внезапната смяна в позицията на София и Брюксел е обвързвана с опасенията във връзка непредсказуемото държание на Турция . От правилен стратегически съдружник на Запада и форпост на НАТО в Близкия Изток, тя се трансформира в изнудвач на Европейски Съюз по отношение на мигрантската рецесия. Напълно евентуално е Анкара в отговор на вероятни наказания на Запада да блокира доставките на газ от Русия за Европа по „ Турски поток “. Ето за какво в София са уверени, че на Европа ѝ е нужен газопровод през територията на България, която също мечтае да се трансформира в газов хъб.
Любопитно е какъв отговор ще даде Русия на предлагането на България. Взела поука от горчивия опит, наподобява, Москва би трябвало да работи прагматично и да изиска от държавното управление на България и Европейски Съюз „ стоманени “ гаранции, че строителството на газопровода няма да бъде спряно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР