На прицел са ключови онлайн услуги за домашния офисПотребителите са

...
На прицел са ключови онлайн услуги за домашния офисПотребителите са
Коментари Харесай

БАН посочи 10 киберзаплахи, свързани с Covid-19

На прицел са основни онлайн услуги за домашния офис

Потребителите са изложени на нараснал риск от хакерски атаки в изискванията на пандемия
(снимка: CCO Public Domain)

Учени от Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките (ИИКТ) разгласиха десетте най-актуални опасности и закани от техно-социален вид, свързани с COVID-19, за 2020 година, като предложиха и на практика ограничения за отбрана.

Обобщените данни от разбора на доцент Златогор Минчев и ас. Иван Гайдарски от секция „ Информационни технологии в сигурността ” на ИИКТ-БАН дават настоящ приоритет на закани и опасности, свързани с офанзиви върху основни онлайн услуги и уязвимости при работна организация „ Home Office ”.

Други значими все още закани са фишингът и малуеър офанзивите. Нараства значимостта, само че в по-малка степен, и на крипто-вирусните офанзиви, уязвимостите в известни приложения, „ robocall ” измамите, подправените приложения и вести, измами от сивия пазар и зловредни домейни.

Обобщена картина на актуалната и бъдеща значителност за 10-те най-актуални опасности и закани от техно-социален вид през 2020 година, свързани с COVID-19
(източник: ИИКТ-БАН)

Експертите на Българска академия на науките предлагат въвеждането на ограниченията за отбрана да става при оптимално автоматизиране, като се разчита на интелигентни систематични решения за сигурност и отбрана с неведнъж обезпечаване.

Така, от една страна, ще се предотвратят загубите на данни, информация, софтуерни и стопански запаси, а от друга – ще се улеснят ежедневните обществени процеси, посредством умна софтуерна поддръжка за дейно трансформиране на обществото в новата цифрова действителност.

При правене на разбора са употребявани както литературни данни, по този начин и експертен промишлен и проучвателен опит, събран от самодейността „ Secure Digital Future 21 ” и скорошни интензивности на европейската мрежа от центрове по кибер сигурност – ECHO.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР