На пръв поглед пазарът на труда в се справя добре.

...
На пръв поглед пазарът на труда в се справя добре.
Коментари Харесай

Пазарът на труда в Германия се променя много динамично

На пръв взор пазарът на труда в се оправя добре. Нивото на безработица остава ниско и даже пандемията не е оказала доста влияние: по време на коронавирусната рецесия броят на безработните се е нараснал леко - от 5,0 на 5,9 %. Повечето от работните места бяха избавени и пандемията сподели, че работата от разстояние е вероятен вид, написа в своя публикация Дойче веле.

Въпреки това през това десетилетие страната ще бъде изправена пред трагични промени.

И доста специалисти считат, че тя не е подготвена за тях.

Движещите сили на трансформацията са дигитализацията и автоматизацията на процесите, както и софтуерните промени, свързани с повишаването на електромобилността.

Хилмар Шнайдер, шеф на Института по стопанска система на труда в Бон, следи тази наклонност: " Дните на тежка физическа работа всъщност са отминали. Ние от ден на ден вършим умствена работа. "

Простите задания, които не изискват висока подготовка, от ден на ден ще се поемат от роботи и компютри - или такава работа ще бъде зле платена. " И ние постигнахме огромен прогрес в това. Това, което може да бъде автоматизирано, към този момент е автоматизирано ", споделя той в изявление за Дойче веле.
 Заподозрян в шпионаж на гюленисти турчин е арестуван в Германия Заподозрян в шпионаж на гюленисти турчин е арестуван в Германия
Германската федерална прокуратура заяви, че проверява турски жител, обвинен в шпионаж на дисиденти за турските секрети служби, ин...

Роботиката към този момент се употребява необятно в индустрията и складовете. В региона на логистиката предстоят световни промени: в случай че в този момент човек към момента ръководи камион, то с развиването на самостоятелен превоз тази потребност ще изчезне. С течение на времето водачите към този момент няма да са нужни. Същото важи и за таксиметровите услуги или Uber.

Ролан Вервибе, социолог от Университета в Потсдам, е убеден, че доста работни места ще престанат да съществуват, само че освен нискоквалифицираните служащи би трябвало да се тормозят. " Дигитализацията е исторически пробив. Ще повлияе и на типовете действия, които в този момент изискват положително обучение ", уверен е професорът. Като образец ученият показва специалността на преводач, която последователно се заменя от такива онлайн услуги като Гугъл Translate или DeepL. Адвокатите също могат евентуално да изгубят работата си, защото клиентите ще могат да получат правна информация благодарение на автоматизирани системи и чиновници в банките.

" Германия е в разгара на измененията и ще ги усеща още по-силно в бъдеще ", предвижда социологът. При това страната рискува да изостане от останалите.

Пандемията от разкри редица недостатъци, изключително в обществената администрация. Здравните обекти постоянно са били претрупани и са разчитали повече на факсове, в сравнение с модерни средства за връзка, с цел да наблюдават веригите на инфекциите. А в учебните заведения цифровите умения на учениците и учителите остават доста незадоволителни. Но освен дигитализацията е опасност за работните места.

Експертите предвиждат, че развиването на електрическата подвижност ще отнеме близо 200 000 работни места в немската автомобилна промишленост през идващите четири години, защото производството на електрически мотори и скоростни кутии е по-малко трудоемко. До този извод са стигнали учени от Института за стопански проучвания към Мюнхенския университет. Според по-ранни изследвания загубите на пазара на труда са даже по-големи. Същевременно ще бъдат основани нови работни места в производството и обслужването на електрически автомобили, повече от тези, които са изчезнали.
 Германия отбелязва 60 години от съглашение за турски мигранти Германия отбелязва 60 години от съглашение за турски мигранти
Германия отбелязва през днешния ден 60-годишнина от основно съглашение с Турция, което разреши на милиони по този начин наречени „ гастарбайтери&ldqu...

Нови работни места ще се открият и в други браншове на стопанската система.

Според консултантската компания Deloitte до 2035 година ще се появят към 2,1 млн. работни места за специалности, които мъчно могат да бъдат сменени с технологии, основно в региона на опазването на здравето, образованието и образованието, както и ръководството и администрацията.

Тези, които ще изгубят работните си места поради цифровизацията, няма да се успокоят от това, защото квалификацията им постоянно е незадоволителна за такива работни места. Проблемът се задълбочава от обстоятелството, че делът на нископлатените работни места в Германия е доста висок: всеки пети служащ получава минимална заплата или малко повече. В скандинавските страни, Холандия и Франция този индикатор е на половина по-нисък. Изходът се вижда в повишение на образованието. Boston Consulting Group пресмята, че единствено в автомобилната промишленост към 800 хиляди чиновници скоро ще се нуждаят от нови умения. Благосъстоянието на застаряващото немско общество ще зависи и от служащите мигранти. " Това изисква нови концепции за привличане на висококвалифицирани фрагменти. Съществуващите през днешния ден не са задоволителни ", споделя Хилмар Шнайдер. И доста зависи от политиците.

През 2020 година достъпът до немския пазар на труда беше улеснен за експерти от страни отвън Европейски Съюз. Работниците към този момент могат да намерят работа и в Германия, в случай че дипломата им е приета в Германия и има предложение за работа. Разрешено е също по този начин да пристигнете в страната за шест месеца, с цел да си потърсите подобаваща работа. Дали трудовата миграция ще бъде улеснена още повече, ще зависи от това кой ще бъде в новата държавна коалиция. Вероятните й членове - либералите и зелените - поддържат модернизирането на миграционното законодателство, в това число улеснението на приемането на виза за работа в Германия, както и признаването на професионалните квалификации.

По-специално, Съюзът-90/Зелените оферират гъвкава точкова система за оценка на търсенето на задгранични експерти въз основа на годишен разбор на пазара на труда и като бонус за чужденците - опция за приемане на немско поданство още след пет години законно престояване в Германия. Свободната демократическа партия (СвДП) се застъпва за въвеждане на синя карта и за служащи без висше обучение и за асортимент на претендентите за пренасяне в Германия по канадски модел.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР