На прага на зимата и в условията на тежка икономическа

...
На прага на зимата и в условията на тежка икономическа
Коментари Харесай

Болницата във Враца под ударите на кризата

На прага на зимата и в изискванията на тежка икономическа рецесия МБАЛ „ Христо Ботев “ във Враца още веднъж е в риск.

Леглата в лечебното заведение са запълнени на половина, напущат лекари и медицински сестри, а заплатите не са индексирани от няколко години.

Това е част от проблемите на най-голямата болница в района, които още веднъж излизат на напред във времето след къс интервал на относителна непоклатимост, осведоми БНР.

Врачанската болница излиза от ремисия. В началото на предходната година пропадането на най-голямото лечебно заведение в района беше овладяно с банков заем от 5 200 000 лева С парите от заема бяха вдигнати запорите на болничните сметки и стартира постоянно погашение на заплатите и настоящите отговорности, както и погасяване на задълженията от над 15 млн. лева Повсеместното повишаване през тази година е на път да унищожи нежната непоклатимост на болничното заведение.

Досегашният шеф е подал оставка, а сега лечебното заведение се оглавява от доктор Кети Ценова.

„ Моето предпочитание е да се изравнят заплатите с условията на НРД. Парите би трябвало да се изкарат – с повече работа, с повече инсталация, която ще разреши на лечебното заведение да работи по по-добре платени клинични пътеки. Но медицинският личен състав – лекари и сестри, е най-ценният запас “, разяснява тя и добавя, че би трябвало да се види за какво има отлив на пациенти.

През годините хроничните проблеми на врачанската болница, която остана без отделения по съдова хирургия, урология, очни и инфекциозни заболявания, предизвикаха отлив на пациенти и медицински личен състав.

„ Докторите са златни хора, и сестрите, и метачките, дето метат. Да извърнат внимание на нашата болница във Враца, тъй като имат потребност хората от лечение “, моли стара пациентка от Криводол.

Към страната като главен притежател на врачанската болница протегнаха ръка и по-малките притежатели на дялове в здравното сдружение – десетте общини в област Враца. Опасенията им за риска пред лечебното заведение са огромни, изключително в този момент в изискванията на растящи цени на прага на зимата.

„ Цените на газа са големи, цените на храните са големи, цените на медикаментите са доста по-високи. Така че е обикновено разноските да бъдат доста по-големи. Без поддръжка на страната, която има 83% от дяловете на държавната болница, няма да стане “, разяснява кметът на Враца Калин Каменов. Той е безапелационен, че в случай че страната „ продължи да се държи като мащеха “ към болничното заведение, „ няма да стане “.

Каменов напомни, че болничното заведение във Враца е стратегическа районна болница поради два стратегически обекта на територията на региона – Националното газохранилище в Чирен и АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Не може страната да споделя – за едни има, за други няма “, съобщи той.

Кметът вижда вероятни решения в построяването на фотоволтаичен парк и термопомпи по оперативни стратегии, с цел да може да се понижат енергийните разноски на болничното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР