На прага на предсрочните избори пред страната ни има редица

...
На прага на предсрочните избори пред страната ни има редица
Коментари Харесай

Николай Ников пред ФАКТИ: България ще стане президентска република с възобновени отношения с Русия

На прага на предварителните избори пред страната ни има редица провокации, които служебният кабинет би трябвало да взема решение. Колко е мощна фигурата и каква е ролята на президента Румен Радев в тази обстановка. Пред ФАКТИ приказва икономистът Николай Ников.

- Г-н Ников, на прага сме на предварителни избори. Как виждате политическата конюнктура в страната?
- Парламентаризмът си отива. Това е ясно. В същото време на вратата чукат доста съществени проблеми. Служебният кабинет ще ръководи най-малко една година, след което България ще стане президентска република със мощно обновени търговски взаимоотношения с Русия.

- Защо смятате по този начин?
- Европа не може без съветския газ, светът не може без него и ние ще сме първите, които ще употребяват славянското приятелство с Русия, с цел да получим право да употребяваме на ниска цена газ, както и да препродаваме на други страни.

- Газовата политика на Русия удари цяла Европа. Защо ние да сме изключение?
- Базирам думите си главно на стопански условия и не се допирам на каквато и да е идеологическа настройка. Парламентаризмът в България се провали и повече надали би имал късмет за голямо мое персонално страдание. Политическите партии се трансфораха в проводници на непознати политики чрез олигархичните кръгове в страната, което сътвори условия за чисто пазарене на национални ползи. Вече няма място за сходни опити на
демокрацията и народът няма да ги разреши. На идващите избори ще има извънредно
ниска изборна интензивност, което няма да докара до основаване на държавно управление.

- Защото…
- Това ще е чисто инстинктивна реакция на хората, която цели превъзмогване на задаващата се рецесия, обвързвана с високата инфлация, както и непостижимите цени на тока и парното.

- Но ролята на президента е да назначи длъжностен кабинет, чиято съществена функционалност е да провежда избори. Това е конституционната му роля и функционалност?
- Така е. Президентската институция по своята идеологическа и конституционна същина
олицетворява обединяването на нацията. Служебният кабинет, назначен от президента, има
за цел да провежда идващите избори, само че и да ръководи страната, да я пази от тежки
кризи и да взима виновни решения, свързани с запазване на националната сигурност. Тази
формация не цели да удовлетворява идеологически пристрастия на гласоподаватели, както и да
извършва политика угодна на спонсори и непознати ползи, както вършат партиите. Следователно, служебният управнически орган е кадърен да взима чисто прагматични решения, които са в полза на България, само че без да рискуват, че могат да разочароват или очароват дадена група гласоподаватели на идеологическа основа.

- Кои са най-разочаровани. Темата „ Русия “ несъмнено разделя обществото?
- Войната в Украйна даде съображение на мощната американска агитация да сплоти целия западен свят да наложат наказания на Русия и те го направиха. България също се хвана на това хоро, само че истината е, че Европа не може без съветските газ и първични материали. Това единение, обаче, към този момент е доста компрометирано и самостоятелната политика на обособени европейски страни ще става все по-отличителна. Последващите по-меки наказания от вида отвод на визи за съветски жители за европейски страни ще срещнат отпор от страни като Италия, Гърция и Испания поради боязън от загуби на приход от туристи. Какво остава за огромните производители в Европа като Германия и Франция? Внасяха евтина газ и първични материали от Русия, произвеждаха артикули с висока добавена стойност, разширяваха европейската общественост и продаваха с големи облаги. В един „ Мерцедес “ няма кабели и първични материали за повече от 2-3 хиляди евро, а се продава на пазара за 70-100 хиляди евро. Новите различни източници на сила не могат да задоволят потребностите на европейските стопански системи, тъй като в света няма задоволително газ, с цел да се оправи без съветски доставки. Америка е в дефицит, постанова ѝ се да внася, с цел да задоволи личните ѝ потребности. Германия и Франция сигурно няма да спрат комерсиалните си връзки с Русия, даже ще ги засилят, а в даден миг няма даже да поставят период на повдигане на сходно ембарго.

- А ние сега се управляваме от длъжностен кабинет?
- Това можем да го обърнем в позитив. България в тези условия, бъдейки ръководена от служебна групировка, може и чакам да направи стопански преференциални ходове. Изглежда неуместно от икономическа позиция да постановяваме глоба на Русия като не купуваме газ, с цел да сме солидарни със целия западен свят, а в това време да внасяме същите количества още веднъж съветски газ от други страни - като Гърция примерно, само че със значими надценки. България ще се възползва от историческите си славянски връзки с Русия и ще контракти по-изгодни условия от тези на страни като Гърция и нашата страна ще може да препродава газ на трети страни като генерира облаги. Това ще бъде доста мъчно осъществимо от партийно ръководство, което в своя многолик микс свежда една комерсиална договорка до друг вид съображения, които са несъвместими с икономическата логичност. Например, би трябвало да засилим комерсиалните си връзки с Русия, тъй като някой е учил в съветско учебно заведение и обича тази страна. Други пък са на противоположния полюс, тъй като дядо им бил изпратен в Белене и за това са отговорни руснаците, защото те ни довели комунизма.
В следствие, откакто България преодолее тежката зима посредством обновяване на доставки на съветски газ, народът напълно няма да желае повече парламентаризъм.

- И какво очаквате?
- Очаквам идната година да се организира референдум и да станем президентска република. Парламентаризмът няма да може да се оправи в изискванията на тези световни и тежки проблеми, които чукат на вратата. България е доста евентуално да стане президентска република. Със сигурност ще обновим комерсиалните връзките с Русия, ще получим преференциални условия за покупка на газ и ще препродаваме на други страни. Всичко това няма да се разграничава от това, което ще вършат мощните стопански системи в Европа. Относно острите вътрешни несъгласия на основа русофили и русофоби, тези разногласия ще минават много по-меко на цялостен корем и на топло.

----------------------------------------------
Николай Ников е роден е през 1977 година Учил е „ Международен бизнес “ в лондонския филиал на Американския интернационален университет в Ричмънд (American International University) и „ Застрахователен и Риск мениджмънт “ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.
След кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 година е развивал кариера в областта на финансите. Също по този начин е бил основен координатор в направление „ Управление на мултинационални застрахователни стратегии “ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон. В момента преподава: Стопанска история и Основи на ръководството Микро и Макро икономика; Маркетинг; Банково дело; Застраховане; Управление на Риска; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и връзка и Икономически и бизнес науки. Развива бизнес в региона на индустриалното предприемачество.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР