На по-късен етап старото трасе през Кресненско дефиле ще бъде

...
На по-късен етап старото трасе през Кресненско дефиле ще бъде
Коментари Харесай

Над 1 млрд. лв. за едното платно на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле

На по-късен стадий остарялото трасе през Кресненско дефиле ще бъде ремонтирано и ще се употребява като платно на автомагистрала " Струма " в посока Гърция.

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: АПИ Смаляване
Още по тематиката
Най-големите строителни компании: Частните вложения се завръщат

След срутва в оборотите през 2016 година резултатите потеглят нагоре с помощта на вложенията в жилищни, хотелски и офис планове
25 авг 2018
Две непознати компании апелират избора на " Джи Пи " за строител на тунела " Железница "

Гръцката " Актор " и италианската " Тодини " бяха отстранени още преди отварянето на ценовите им предложения. Победителят е предложил 185 млн. лева
17 авг 2018
" Джи Пи груп " ще строи тунел " Железница " против 185 млн. лв.

" Главболгарстрой " и " ПСТ груп " са определени за реализатори на двата метода към тунела. Това е следващ търг с всеобщо премахване на претенденти
8 авг 2018
Довършването на Южната дъга на околовръстното ще е готово през 2021 година

Само огромни локални играчи се състезават за 6-километровата права за 123 млн. лева без Данък добавена стойност
2 юли 2018
Археолозите оферират разкопките до " Струма " да бъдат изместени няколко метра

Идеята е трасето на автомагистралата да не се трансформира, а значимите открития да се композират до него
9 май 2018
Пътища 2.0 - какво се строи в този момент и какво следва

Изпълняват се планове за 1.4 милиарда лева и следва сключването на контракти за още толкоз
7 май 2018 Агенция " Пътна инфраструктура " разгласи, че е разкрила публичната поръчка за планиране и строителство на платното в посока София на автомагистрала " Струма " в сектора Кресна - Крупник, което ще минава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. Съобщението обаче наподобява като спешен PR поради некачествения ремонт на пътя край Своге, защото действително процедурата за " Струма " не е оповестена в регистъра на публичните поръчки или в " Профила на купувача " на АПИ. Съответно няма никакви налични документи, които да разкрият механически детайлности за плана или критерии към претендентите.

От пътната организация показват единствено, че дължината на правата е 23.6 км, като се планува да бъдат построени 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлези и подлези. Индикативната стойност на поръчката е 875.3 млн. лева без Данък добавена стойност или над 1.05 милиарда лв..

Ограничено време

Обществената поръчка е разграничена в две позиции, като соковете за завършването на всяка една от тях са 1556 дни и включват времето за планиране и строителство. Реално това са 52 месеца, които стартират да текат от датата на сключване на договорите с изпълнителите. Такива обаче е малко евентуално да бъдат определени преди август-септември 2019 година, защото предложения в търга ще се подават до 15 ноември 2018 година, а работата на оценителната комисия при такива планове продължава най-малко 6-9 месеца. Освен това по всяка възможност ще има и обжалвания.

Всичко това слага под сериозен риск осъществяването на плана, тъй като автомагистрала " Струма " би трябвало да е изцяло подготвена до края на 2023 година В противоположен случай ще се наложи България да връща полученото европейско финансиране за нея.

Какво ще се строи

Според утвърждения план габаритът на новото трасе ще бъде 10.50 м - с две ленти за придвижване с широчина 3.5 м, водещи линии по 0.25 м и два банкета с широчина 1.5 м. (т.е. две платна като на автомагистрала без спешна летна). Предвидено е при надлъжен надолнище над 4% да има и трета лента за товарните коли.

Първият лот е за 13.2 км в северната част откъм София, като прогнозната стойност е 444 796 305 лева без Данък добавена стойност. Или приблизително по 40 млн. лева на километър. В този сектор ще бъдат издигнати 3 тунела - ‘Симитли " (с дължина 211 м), " Ракитна " (1 135 м) и " Стара Кресна " (1 052 м). Те ще бъдат с съоръжения и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветяване, ръководство на придвижването и т. н. Ще бъдат издигнати и 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и три надлези и подлези. Достъпът до този сектор ще става посредством 3 пътни възли - " полето ", " Мечкул " и " Стара Кресна ".

Вторият сектор е с дължина 10.4 км, като включва и обходния път на Кресна, който е 5.5 км. Индикативната стойност е 430 525 209 лева без Данък добавена стойност, което прави по 51.6 млн. лева на километър.

При обходния път на Кресна ще има площадка за временен отдих, която ще бъде с електричество, вода и канализация. От нея ще има и връзка с обитаемото място Кресна. В сектора ще бъдат построени 4 тунела - " Тисата " (с дължина 171 м), " Света Неделя " (1.3 км), " Кресна 1 " (358 м) и " Кресна 2 " (230 м). Те също ще бъдат с съоръжения и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветяване, ръководство на придвижването и т. н. Ще има още 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлези и подлези.

" И при двата лота трафикът ще се контролира посредством Интелигентни транспортни системи и системи за наблюдаване – пътни станции за засичане на трафика, за видеонаблюдение, метеорологично наблюдаване и др ", изясняват от пътната организация.

Половин решение

Т.нар. източен вид на лот 3.2 от автомагистралата (виж картата), който планува делене на пътя на две платна, беше утвърден от Висшия експертен екологичен съвет при екоминистерството през октомври предходната. Според него платното в посока Гърция ще употребява съществуващия път през дефилето с дребни усъвършенствания, след което ще продължава по новия обходен път на Кресна, а в посока София ще има напълно ново трасе.

Одобреното трасе беше един от общо пет обсъждани разновидността, които бяха препоръчани за публично разискване. Той получи поддръжка както от държавното управление, по този начин и от локалните поданици, само че пък беше най-критикуваният вид от екоорганизации. Те предлагаха придвижването напълно да се изнесе отвън дефилето, а съществуващият път да остане местен, защото интензивният трафик вреди на богатото биоразнообразие в региона.

Чака се строителството и на тунел " Железница "

Пример за това по какъв начин огромните и комплицирани пътни поръчки се проточват във времето е тази за тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ". Той ще бъде и един от най-бавно издигнатите обекти, откакто първата процедура за него потегли още през 2015 година, само че беше спряна след скандално изгубване на част от документите на претендентите. През 2017-а се провали и вторият опит да се намерят строители на основното за автомагистрала " Струма " оборудване. Сегашният търг бе разгласен през октомври предходната година, а този месец пътната организация класира преди всичко " Джи Пи Груп " с оферта от 185 млн. лева без Данък добавена стойност.

Договор към момента не е подписан, защото в Комисия за защита на конкуренцията бяха подадени две тъжби - от гръцката " Актор " и от консорциум " Тодини България " с водещ сътрудник италианската " Тодини конструционе дженерале ". Дори Комисия за защита на конкуренцията да отхвърли жалбите и да няма възражения от други отпаднали претенденти, " Актор " и ДЗЗД " Тодини България " може да апелират решението на антимонополния орган и в съда.

Тунелът " Железница ", чиято дължина ще е над 2 км, също би трябвало да бъде приключен най-късно до края на 2023 година Заради сложността на оборудването в началото се предвиждаше строителството му да продължи 1400 дни. Досегашните провали на процедурите за избор на реализатор обаче понижиха този период на 1000 дни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР