На пътя животът е с предимство!“ Под този слоган от

...
На пътя животът е с предимство!“ Под този слоган от
Коментари Харесай

Безопасният път Русе - Велико Търново ще струва 1.7 млрд. лева

„ На пътя животът е с преимущество! “ Под този слоган от години се организират куп мероприятия против войната по пътищата, само че все пак известията за нови и все по-тежки катастрофи постоянно ни заливат.  От десетилетия едни от най-натоварените сектори от републиканската пътна мрежа - Ботевград-Видин и Русе-Велико Търново носят определението „ Път на гибелта “. Държавата обаче десетилетия наред не направи нищо, с цел да промени ситуацията. Превръщането на първата права във високоскоростен път стартира едвам неотдавна, до момента в който първата копка на другата високоскоростна артерия към момента тъне в необозримото бъдеще...

 

Няма потребност да се връщаме обратно във времето, защото случаите по „ Пътя на гибелта “ Русе - Бяла - Велико Търново в действителност са ежедневие. На 15 август тежка злополука с двама починали в региона на паркинга „ Мидата “ край с. Тръстеник затвори задълго правата Русе - Бяла, а големият трафик от Румъния към Гърция, Македония и Турция бе пренасочен през с. Иваново и гр. Две могили. Няколко дни по-късно, на 21 август, нова тежка злополука отново затвори шосето Русе – Бяла за няколко часа, този път - още на изхода на регионалния град.

Тези кървави произшествия

не останаха без политически отзив.

Най-бързо реагира парламентарната група на „ Демократична България “ в 46-ото национално заседание.

На 25 август депутатът Стефан Тафров в декларация от парламентарната естрада прикани: „ Отдавна е ясно, че единственият метод да се ограничи извънредно високата смъртност на този път е да се построи автомагистрала Русе – Велико Търново.  Демократична България упорства да се форсира проектирането и градежът на бъдещата автомагистрала “.

Малко по-късно, на 5 септември, 34-годишна жена пострада съществено при нова злополука сред при великотърновското с. Поликраище. И още веднъж първокласният път задълго остана затворен, и още веднъж тежкият трафик бе пренасочен по обходен маршрут през селата Ресен и Никюп. Така че въпросите " На какъв стадий е създаване на автомагистрала (АМ) Русе - Велико Търново? ", " Кога ще бъде приключена? и " Колко милиона ще коства? " стават все по-актуални и по-актуални. За отговор на тези и други щекотливи въпроси, " БАНКЕРЪ " се обърна към Агенция „ Пътна инфраструктура “, откъдето получихме следната информация:

„ Изграждането на Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ е предпочитан обект за пътната администрация. С построяването ѝ ще се усъвършенства транспортното обслужване на интернационалния и вътрешния трафик, ще се увеличи сигурността и преносът ще бъде изведен отвън обитаемоте места.

По възлагане на Агенция „ Пътна инфраструктура “ е направен абстрактен план за Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ за 133 км трасе, за което има и Решение по Оценка на въздействието върху околната среда № 1-1/2018 на министъра на околната среда и водите.

С цел обезпечаване на опция за етапност при строителството,

обектът е разграничен на три сектора,

както следва:

– Русе – Бяла (пресичане с път I-5 „ Русе – Бяла “) – 40.24 км.;

– Обход на гр. Бяла (пресичане с път I-3  „ Бяла – Плевен “) – 35.4 км.;

– Бяла – В. Търново (пресичане с път I-5 „ В. Търново – Габрово “) – 57.2 километра.

За първите два сектора, за които има направен план на обстоен организационен проект – парцеларен проект (ПУП-ПП), в края на 2020 година е оповестена социална поръчка за инженеринг (изработване на механически план и строителство) в две обособени позиции:

- Оперативна програма № 1: Участък „ Русе – Бяла “ от км 0+400 до км 40+640;

- Оперативна програма № 2: „ Обход на гр. Бяла “ от км 40+640 до км 76+040.

Прогнозната стойност на публичната поръчка е

общо 982.740 млн. лева без Данък добавена стойност,

от които 536.391 млн. лева са за първия сектор, а 446.349 млн. лева – за втория. Срокът за осъществяване за Оперативна програма № 1 е 2120 календарни дни; за Оперативна програма № 2 – 1810 календарни дни. Към момента тръжната комисия прави оценка на техническите оферти на участниците в процедурата.

Ако договорите за планиране и строителство се подпишат през първото тримесечие на 2022 година, се чака строителството на сектора Русе - Бяла да приключи в края на 2027 година, а на обхода на гр. Бяла – при започване на 2027 година.

АПИ е изготвила тръжната документи за осъществяване на консултантската услуга (строителен надзор) по отношение на проектирането и строителството на двата сектора от Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ (Русе – Бяла и обхода на гр. Бяла). Тя е предоставена в Министерство на регионалното развитие за прелиминарен надзор. Получени са мнения и забележки, които сега се отразяват.

Следва изработването на тръжна документи за планиране, разработване на Подробен устройствен план – Политическа партия и строителство, както и за строителен контрол и на третия сектор „ Бяла – Велико Търново “. Предвид дължината на правата се възнамерява публичната поръчка да бъде с две обособени позиции.

Прогнозната стойност за разработване на механически план и строителство за сектора е 555.368 млн. лева без Данък добавена стойност по калкулации от 2017 година. При правенето на тръжната документи прогнозната стойност ще бъде изчислена по-прецизно. За сектора следва да бъде предоставено разработване на ПУП-ПП.

Проектът за Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ е препоръчан за включване в Оперативна програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027, която

чака утвърждение от Европейската комисия.

След като програмата бъде одобрена, Управляващият орган ще създаде насоки за кандидатстване за финансиране, въз основа на които ще се дефинира процентът на финансиране.

Проектът на ПУП-ПП за първите два сектора (Русе – Бяла и обходът на гр. Бяла) се приготвя за внасяне и приемане от Националния експертен съвет по устройство на територията и районна политика. След влизането му в действие ще бъде открита и отчуждителната процедура.

Проектът визира към 5500 дка поземлени парцели – аграрни, горски и урбанизирани територии, частна, общинска и държавна благосъстоятелност, които се намират в землищата на гр. Мартен, гр. Русе, с. Николово и с. Басарбово (общ. Русе), селата Красен, Божичен, Иваново и Тръстеник (общ. Иваново), гр. Две могили, селата Екзарх Йосиф, Обретеник, Ценово, Белцов, Пиперково и Долна Студена (общ. Ценово), както и гр. Бяла и селата Стърмен, Полско Косово и Пейчиново. Обезщетенията за засегнатите парцели ще бъдат избрани от самостоятелен лицензиран оценител “, безапелационни са в отговора си от АПИ.

След преизчисляването на цената на сектора Бяла – Велико Търново се чака

цената на цялата автомагистрала да набъбне до 1.7 милиарда лева без Данък добавена стойност.

Сума, която без помощта на Брюксел няма по какъв начин да бъде обезпечена.

„ Запознати сме с трасето на бъдещата автомагистрала. Бяха извършени обществени разисквания и всички въпроси са решени. Още при започване на разискванията единствено настоях в плана да се планува опция за още една връзка сред сегашната пътна мрежа и бъдещата автомагистрала, което беше признато. Става въпрос за създаване на още едно оборудване, така наречен от пътните инженери „ тромпет “, на към 800 м от жп прелеза на гара Бяла в посока с. Ценово. Сега единствено чакаме с неспокойствие да стартира строителството на автомагистралата “, показа с „ БАНКЕРЪ " кметът на гр. Бяла Димитър Славов.

Същото чакат с неспокойствие и жителите на всички обитаеми места, намиращи се по 133-километрово трасе на бъдещата автомагистрала Русе – Велико Търново.

 

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР