На организирана от „Спаси София” пресконференция днес, общинският съветник Борис

...
На организирана от „Спаси София” пресконференция днес, общинският съветник Борис
Коментари Харесай

Над 1000 паркоместа в центъра заети от институции

На проведена от „ Спаси София” конференция през днешния ден, общинският консултант Борис Бонев разгласи че над 1200 паркоместа са заети от държавни и общински институции. Особено сериозен е казусът в центъра, където дефицита тук-там за паркиране е най-сериозен, а пространството - мощно лимитирано. Данните за големия размер на казуса идват след импортиран отчет на Бонев за понижаване на служебните абонаменти на институциите, с което ще се вкара ред в паркирането, ще се постави завършек на привилегиите за служителите и ще се обезпечат стотици спомагателни места за софиянци.

„ Освен че заемат местата, институциите не заплащат за това и Общината губи милиони всяка година. Проблемът е извънредно сериозен заради обстоятелството, че множеството места за паркиране се намират в парцели общинска благосъстоятелност и в границите на Синя и Зелена зона. Институциите нямат нормативно съображение по този начин жестоко да заграбват и ограждат общински парцели, освен това без да заплащат за това или да имат подписан контракт с ЦГМ.” съобщи Бонев.

Той добави, че образците за тази процедура са доста - паркингът към Министерство на стопанската система, паркингът зад Министерски съвет, Върховен административен съд и Върховен касационен съд, които са окупирали тротоара пред тях, дъгата към храм-паметника „ Св. Александър Невски”, където гратис паркират чиновниците на Столичната община и Народното събрание, и доста други. Според съветника от Спаси София, още по-скандални са институциите, които в безусловно нарушаване на закона лишават и от време на време физически заграждат за себе си цели улици, които са общинска благосъстоятелност.

Общинският консултант добави, че произволът в паркирането освен понижава паркоместата за живущите, само че и индиректно спомага за мръсния въздух, грозната и рушаща се градска среда и тапите. „ Вместо с персонален образец да предизвикват екологични форми на напредване, институциите спомагат за едни от най-сериозните проблеми на града ни. Това изрично би трябвало да спре посредством уравновесена политика за внасяне на ред и правдивост в паркирането, изключително в центъра”, съобщи Бонев.

“Ние не се сещаме за този проблем едвам в този момент. Миналата година предложихме всеобхватна промяна и усъвършенствания в паркирането в София и служебните абонаменти бяха значима част от тях, само че ръководещите отхвърлиха предлагането ми. От години работим за по-справедливо систематизиране на пространството и повече пешеходни улици в центъра, а паркирането постоянно е най-голямата спънка за това. С освобождението на служебни места на институциите ще се обособят над 600 нови места в Синя зона за прилагане от живущи и приходящи. Това е голям запас - към 12% повече места, по отношение на наличните сега, което значително ще усъвършенства обстановката с паркирането. Практически без никакви разноски ще осигурим потенциал що се касае за един огромен етажен паркинг в центъра, по тази причина приканвам всички политически сили в Общинския съвет да поддържат рационалното ми предложение, което е в полза на софиянци”. - безапелационен е Борис Бонев.

По време на конференцията Борис Бонев персонално съобщи писмо на Министъра на стопанската система, с което приканва служебния министър Кирил Петков непринудено да се откаже от 40-те паркоместата към постройката на Министерството. „ Убедени сме, че единствено с персонален образец институциите могат да покажат, че поръчките на служебното държавно управление за започване на нужната смяна и нормализация на публичния контракт не са единствено празни думи. Поради тази причина от екипът на „ Спаси София” през днешния ден ще внесем сходни писма във всички министерства с апел да се откажат от привилегированите паркоместа.”, съобщи самостоятелният общински консултант.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР