На около 40 километра североизточно от Канбера в Австралия, в

...
На около 40 километра североизточно от Канбера в Австралия, в
Коментари Харесай

Това езеро е с площ 155 кв. км, а изчезва за часове

На към 40 километра североизточно от Канбера в Австралия, в непосредствена непосредственост до Федералната автомагистрала, се намира огромно езеро, което има невероятната дарба да изчезва.
Езерото Джордж е извънредно непредсказуемо. Водите му идват и си отиват като мираж.
Истории описват по какъв начин водите му се отдръпватна един километър от остарелия бряг в границите на една нощ, показва Amusing Planet.
Когато е цялостно, езерото се простира върху 155 квадратни километра, като източният му край се плъзга настрана на автомагистралата. Но постоянно то пресъхва дотам, че площта му се употребява за пасбище.



Езерото Джордж е едно от най-старите езера в света, за което се счита, че се е формирало преди повече от милион години.
През вековете интервалите му на прииждане и пресъхване не престават да се редуват. Това, което предизвиква толкоз фрапантно съмнение на равнището на водите му, е мистерия дълго време.



Легенди описват, че водата идва от скришен под земята извор и се оттича през цепнатина в земята към Китай, Нова Зеландия или даже Перу.
Според учените обаче, езерото Джордж в действителност е меланхолия, която се трансформира в езеро, когато е цялостна с вода.

Тъй като водоемът се подхранва напълно от превалявания и оттичания, единственият метод водата да излезе от езерото е посредством изпаряване. Тъй като е доста плитко, резултатът от всеки от тези естествени процеси е по-забележим, в сравнение с в по-дълбоките водни обекти.
Освен това мощните ветрове в региона издухат водата от едната страна на езерото до другата - резултат, сходен на стихия, което изяснява мистериозните епизоди на пълнене и пресъхване, които се следят на всеки няколко часа.
Когато в него има вода, езерото Джордж е значимо място за размножаване и леговище на водни птици, бозайници, влечуги и земноводни. Повече от 200 типа от тях се следят тук.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР