На около 150 мили северно от Мумбай, Индия, се намира

...
На около 150 мили северно от Мумбай, Индия, се намира
Коментари Харесай

Офис за $388 милиона: Диамантената борса в Сурат е по-голяма от Пентагона

На към 150 благи северно от Мумбай, Индия, се намира град, именуван столица на скъпоценните камъни.

В Сурат се шлифоват към 90% от всички диаманти на планетата.

Сега той ще разполага с рекордна по мащабите си постройка, в която се обитава голямата му промишленост.

Новата диамантена борса е оповестена за " дестинация на едно гише " за над 65 000 експерти в региона на диамантите, в това число шлифовачи, полировачи и търговци.

Представлявайки цялост от девет правоъгълни структури, свързани между тях, обширният 15-етажен комплекс е издигнат на повече от 35 акра земя, написа CNN.

Архитектите на комерсиалния център настояват, че той се състои от над 7,1 милиона квадратни метра разгъната застроена повърхност, което значи, че е надминал Пентагона като най-голямата офис постройка в света.



Проектът би трябвало да посрещне първите си жители през ноември след четири години строителни работи, две от които бяха възпрепятствани от закъснения, свързани с пандемията.

Очаква се постройката да бъде публично открита по-късно тази година от индийския министър-председател Нарендра Моди, който е роден в Гуджарат и преди този момент е губернатор на щата.

Сградата на стойност 388 млн. $ разполага с 4700 офис пространства, които могат да се употребяват и като дребни работилници за шлифоване и гланциране на диаманти, 131 асансьора, както и заведения за хранене, магазини, уелнес и конферентни зали за служащите.

Според основния изпълнителен шеф на плана, Махеш Гадхави, Диамантената борса в Сурат ще спести на хиляди хора пътуването – от време на време всекидневно до Мумбай с трен, с цел да вършат бизнес.

Сградата е проектирана от индийското архитектурно бюро Morphogenesis след интернационален конкурс за план.

Надминаването на размерите на Пентагона не е било част от заданието на състезанието, споделя Гадхави пред CNN.

По-скоро размерът на плана е бил подбуден от търсенето, сподели той, като добави, че всички офиси са били закупени от диамантени компании преди строителството.

От Morphogenesis обявиха, че оформлението им основава " равни условия " за дребни и огромни предприятия.



С офиси, свързани с дълъг централен кулоар - настройка, напомняща на летищен терминал, чиновниците имат елементарен достъп до улеснения и уреди, съгласно съоснователя на архитектурната компания Сонали Растоги, който разказва дизайна като " либерален ".

До нито един офис не се стига за повече от седем минути от всяка от входните порти на постройката. Гадхави добавя, че с цел да се реши кои компании какви офиси да получат, се употребява лотарийна система.

Дизайнът е основан и на изследванията на Morphogenesis за това по какъв начин действа индийската търговия с диаманти.

Растоги обръща внимание на поредицата от 9 вътрешни зелени площи всяка по  1,5 акра, снабдени с места за отмора и водни уреди – съвършен вид за неофициални срещи на търговците.

Сравнявайки озеленените площи с " обичаен базар ", Растоги съобщи, че компанията е била повлияна от обстоятелството, че доста неофициални покупко-продажби се правят отвън офисната среда.



Пейзажът на покрайнините на Диамантената борса наподобява запустял все още, само че това може да се промени, в случай че проектите за огромно преустрояване на 7-милионния " Град на фантазиите ", се осъществят.

Амбициозният проект, който беше обществено окуражителен от министър-председателя Моди, има за цел да построи " образован " град на повърхност от съвсем 700 хектара  в южната част на Сурат.



Гадхави съобщи, че новият диамантен център ще служи като " главен наемател " за региона. Междувременно Растоги заяви, че се водят договаряния с евентуални клиенти за други планове в региона, в това число конгресен център.

Макар че Сурат не има " незабравим личен архитектурен жанр ", специалистите се надяват, че устойчивият дизайн ще дефинира бъдещото развиване на града.

Morphogenesis твърди, че нейният план употребява с 50% по-малко сила от оптимално допустимата, с цел да получи " платинена " оценка от Индийския съвет за зелено строителство.  

Въпреки че обособените офиси ще разчитат на обичайната климатизация, Растоги пресмята, че към половината от постройката ще се охлажда посредством естествена вентилация, а общите елементи ще се зареждат със слънчева сила.

Планът за постройката се " основава повече на екологичния и устойчивия дизайн, в сравнение с избран архитектурен език ", допълват основателите на Диамантената централа.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР