На няколкостотин метра от огромните пещи на китайската стоманодобивна фабрика

...
На няколкостотин метра от огромните пещи на китайската стоманодобивна фабрика
Коментари Харесай

Китайска стоманодобивна фабрика покрива град в Сърбия в червен прах, сее рак

На няколкостотин метра от големите пещи на китайската стоманодобивна фабрика Смедерево в централната част на Сърбия, село Радинац е покрито с гъст червен прахуляк. Процентът на рак измежду локалните се е учетворил за по-малко от десетилетие и жителите упорстват заводът да бъде измит или затворен, написа " Ройтерс ".

70-годишният Зоран, пациент с рак на гърлото, който приказва с гласова протеза след премахване на ларинкса, посочи, че жителите би трябвало да сушат прането си на закрито и да употребяват оцет, с цел да почистват праха от колите си.

" Водата не може да го отмие ", отбелязва той и добавя: " Не излизаме. Не смеем. "

Според данни от органа за публично опазване на здравето в Смедерево, които контролен орган е наименуван " Твърдява ", получи искане по закона за достъп до социална информация и показа с " Ройтерс ", че общината с към 100 000 души е съобщила за 6 866 случая на рак през 2019 година, по отношение на 1738 през 2011 година

Заводът твърди, че е вложил 300 млн. евро в технологии и понижаване на замърсяването, откогато най-големият производител на стомана в Китай Hesteel го купи от сръбската страна за 46 млн. евро преди пет години.

" Всички сме жители на Смедерево... Бихме ли работили макар замърсяването, против себе си и децата си ", запита мениджърът на завода за запазване на околната среда Любица Драке в изказване за " Ройтерс ".

Три нови индустриални мощности ще понижат доста замърсяването след завършването им през 2022 година, увери тя. Не било вярно да се заключи, че по-високите равнища на рак са породени от дейностите на завода, настоя тя и добави, че заболяването можела да е резултат от бомбардировките на НАТО против Сърбия през 1999 година по време на войната в Косово.

Но деятели споделят, че заводът е образец за китайски индустриални компании, които подценяват стандартите за замърсяване.

Никола Кръстич, началник на Tvrdjava, екологична група, чието име значи Фортът, сподели, че анализът на аления прахуляк през септември демонстрира висока централизация на тежки метали.

" Въздухът в града е надалеч под европейските стандарти за 120 дни в годината ", сподели той пред Ройтерс. " Червеният прахуляк е лоен, полепва по белите дробове, затруднява дишането. "

Китай влага милиарди евро в Сърбия, която е претендент за присъединение към Европейски Съюз, само че има нелеки връзки със Запада повече от две десетилетия след войните, последвали разпадането на Югославия, и преследва тесни връзки с Пекин.

Властите в Белград споделят, че са подготвени да оспорят китайски компании поради замърсяването.

През април сръбските управляващи подредиха на китайската Zijin Mining Group (601899.SS) краткотрайно да спре някои интервенции в единствената медна мина в страната заради неспазване на екологичните стандарти. От мината споделиха, че бързо ще отстранят всички проблеми и беше позволено да се отвори още веднъж. Прочетете още

" Не единствено замърсителите би трябвало да бъдат глобявани,... в случай че не могат да понижат замърсяването... те би трябвало да спрат интервенциите ", сподели Зорана Михайлович, сръбският министър на минното дело и енергетиката, пред Ройтерс предходната седмица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР