На над 130 хил. лв. общо възлизат сумите, върнати на

...
На над 130 хил. лв. общо възлизат сумите, върнати на
Коментари Харесай

Над 130 хил. лв. върнати на потребителите след намесата на ЕПЦ България

 На над 130 хиляди лева общо възлизат сумите, върнати на потребителите след намесата на Европейски потребителски център България при проблеми с търговци от други страни в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия и Обединеното кралство. Това демонстрират данните на центъра за миналата 2020 година.

" Малко по-малко от половината сума – към 50 000 лева, са получили назад пасажерите с наша помощ като възобновяване на цената за неизползвани билети след анулирани полети от страна на самолетните компании поради пандемията, както и при други проблеми във въздушния транспорт.

В общата сума са включени още и парите, които са получили назад потребителите, които са потърсили помощта на ЕПЦ България, тъй като са поръчали артикули онлайн, платили са ги, само че по-късно са ги върнали, а търговецът не е желал да спомага и да възвърне сумата. Центърът е помагал и за възобновяване на суми и при други проблеми при онлайн извършване на покупки, наем на коли, при резервации в хотели въпреки това в Европейски Съюз или при анулирани събития. 

Една от най-големите –суми, която сме съумели да договорим с търговец през 2020 година е от над 4600 лева, дадени от потребителка за самолетен билет от Шанхай, Китай, към София посредством медиатор. Потребителката не получава билета, само че парите са изтеглени от сметката й, като едвам след намесата на мрежата от ЕПЦ съумява си ги върне назад. Успяхме да помогнем и на консуматор и фамилията му да получи назад друга огромна сума – над 3300 лева, откакто фамилията не може да употребява направена резервация в хотел в Австрия. Семейството заплаща за отмора през април 2020 година, когато няма опция за каквито и да е пътувания. За Европейски потребителски център няма дребни и огромни случаи. Опитваме се да оказваме помощ при всеки проблем, за който ни потърсят хората, без значение дали става дума за 4 лева или за 4000 лева, изяснява Соня Спасова, шеф на центъра.

През 2020 година с изключение на за връщане на съответни суми, ЕПЦ България е помагал на консуматори и при отказана претенция или при липса на друго подпомагане от страна на търговците.

Успоредно с разглеждането на тъжби екипът на центъра залага извънредно доста на предварителната защита и дава съвещания по телефон, имейл или на място в офиса, провежда разнообразни осведомителни акции и организира онлайн лекции ", споделят от ЕПЦ.

Потребителите постоянно би трябвало да се извърнат за подпомагане първо към търговеца, от където са купили билета за анулирания полет или пък стоката, с която имат проблем.

5 стъпки, които предлагат от ЕПЦ, когато купувате самолетни билети или артикули онлайн: 

Важно е да се уверите, че следите регулярно формалните източници на информация, която има значение за проектите ви да пътувате - какво включват настоящите ограничения за сигурност, прилагани от превозвача, както и в съответната страна.

Препоръчително е да следите входящите известия в имейл адреса, деклариран за връзка с самолетната компания или организацията, в това число и директория СПАМ, както и формалния уебсайт на превозвача.

Съхранявайте на налично място копие от всички документи, свързани с резервацията ви, без значение от вида превоз - копия от билети, платежни документи и преписка с търговеца.

Ако пазарувате от електронен търговец, уверете се добре кой е той, проверете отзивите за компанията от други консуматори и най-много по какъв начин да се свържете с него при въпроси или проблеми.

Проверете каква е крайната цена на поръчката, дали е належащо да платите транспортни разноски, както и какви са изискванията за връщане на стоката, в случай че въпреки всичко размислите и решите да се откажете от нея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР