На мястото, известно като Бермудския триъгълник, навигационните сили на компаса

...
На мястото, известно като Бермудския триъгълник, навигационните сили на компаса
Коментари Харесай

Странното поведение на компаса в Бермудския триъгълник

На мястото, известно като Бермудския триъгълник, навигационните сили на компаса губят от своята справедливост по хипотеза и исместват истината в други градуси. Иначе казано, компасът в Бермудския триъгълник демонстрира нещо друго, спрямо останалите места по света. Онези, които загатват за странностите на държанието на навигационния инструмент в тази част на света нормално променят тематиката на повествованието, сякаш дават превес на концепцията за тайнствените сили, които работят на това място.

Още Колумб се сблъскал с лъжливата информация, която компасът отчитал в Бермудския триъгълник. Мореплавателят стигнал до извода, че стрелката на компаса въобще не сочи към Полярната звезда, както са смятали неговите съвременници, а към някаква друга точка от пространството. Щурманът и целият екипаж се отнасяли с голямо почитание към научните знания на своя капитан, като му повярвали и за това и бързо се успокоили, имайки поради объркването, което обвзело всички, когато попаднали в Бермудския триъгълник.

След повече от три века Уошингтън Ървинг в биографията на Колумб писал по този мотив: „...обяснението, което Колумб е дал на това събитие е било прекомерно правдоподобно, което свидетелства за остротата на неговия разум, постоянно подготвен да откри само вярното решение в най-критичната обстановка. Възможно е в началото Колумб да е издигнал тази догадка единствено с цел да успокои своите моряци, само че както се изяснило по-късно, и самият Колумб се оказал изцяло задоволен от такова пояснение. ” И макар, че Ървинг поставял под подозрение хипотезата на мореплавателя, Колумб вярно решил загадката в Бермудския триъгълник.

 Странното държание на компаса в Бермудския триъгълник

Стрелката на компаса на това място сочи не към Северния полюс и не към Полярната звезда, а към Северния магнитен полюс, който се намира покрай остров Принц Уелски – на половината път сред Хъдзъновия залив Северния географски полюс. На Земното кълбо има единствено няколко места, където стрелката на компаса сочи към Северния географски полюс; съвсем на всички места тя се колебае от няколко градуса до 180.

Сега тази специфичност на магнитната стрелка е добре известна на летците, моряците и феновете на пътешествия. Те знаят по какъв начин да поправят показанията на компаса, с цел да дефинират посоката на географския плюс във всяка точка и всеки регион от земната повърхнина.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР