На масовите демонстрации в Беларус бяха отправени призиви за оставката

...
На масовите демонстрации в Беларус бяха отправени призиви за оставката
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Подкрепата на Путин за Лукашенко не е сигурна

На всеобщите демонстрации в Беларус бяха отправени апели за оставката на президента Александър Лукашенко. Работниците в фабрики от главно значение, в компании и в държавната телевизия оповестиха стачка. Това накара беларуския водач да насочи молба за помощ през уикенда и да съобщи, че би трябвало неотложно да беседва с съветския президент Владимир Путин, написа в. " Вашингтон пост ", представен от Българска телеграфна агенция.

На Лукашенко бе дадена опция да насочи молбата си по време на два телефонни диалога с Путин в събота и в неделя. Беларуският президент след това съобщи, че Москва има подготвеност да даде " цялата си помощ " при " първото искане " за това - прикрита опасност против опозиционното придвижване, което упреква Лукашенко, че е нагласил резултатите от президентските избори, създадени на 9 август.

Обещанието на Русия за помощ обаче наподобява е единствено официално и след месеци на отвод на Лукашенко от по-близки връзки с Москва, поддръжката на Путин не е сигурна, отбелязва вестникът. Търканията в обичайно околните връзки сред Русия и Беларус започнаха да се демонстрират в края на предходната година, откакто Лукашенко се опълчи на концепцията за формиране на съюзна страна - нещо, за което двете страни се договориха през 1999 година.

Москва се опита да употребява в своя изгода съглашението с Минск за продажба на нефт с понижение и откакто през декември двете страни не съумяха да се договорят за нова цена, Русия краткотрайно прекрати доставките. В резултат на това отрицателната реторика на Лукашенко против Русия се ускори, отбелязва американското издание. Русия поддържа преизбирането на Лукашенко, само че " не даде сигнал какво би направила при огромна политическа рецесия и дейности от революционен темперамент ", съобщи специалистът Артьом Шрайбман.

Москва не реагира автоматизирано на всички революции по границите си, написа " Вашингтон пост ", като напомня за ненамесата на Москва в събитията в Армения през 2018 година и в Киргизстан през 2010 година. Отчасти това се дължи на обстоятелството, че последователите на тези опозиционни придвижвания не показаха антикремълски настроения, обобщава всекидневникът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР