На конгреса на БСП се случи нещо много важно и

...
На конгреса на БСП се случи нещо много важно и
Коментари Харесай

Корнелия Нинова успя: БСП се разцепи на три! До декември ще се роди нова партия от нея

На конгреса на Българска социалистическа партия се случи нещо доста значимо и аз съм сюрпризиран, че то не се вижда. Пред очите ни се е изявило едно ново болшинство. Тъй като нямам по-подходяща дума, бих го нарекъл „ Ниновото болшинство “ от партийни делегати, които поддържат Нинова заради някакви свои аргументи, показва геополитическият анализатор Валентин Вацев в свое изявление за в.Труд.

Реално партията се състои от три прослойки, които са в странна комбинация между тях. Това са социалисти от елементарен вид, социаллиберали – социаллиберализмът стана доста съвременно събитие по времето на Георги Първанов – и това са леви либерали от станишевски вид.

Българска социалистическа партия идеологически се състои от социалисти, социаллиберали и леви либерали и същинският, огромният въпрос на партията не е със или без Корнелия Нинова да се върви напред, а какво е съотношението на силите сред тези три прослойки, счита анализаторът.

Той направи и прогноза за бъдещето на Българска социалистическа партия и лявото пространство като цяло:

„В взаимозависимост от това коя победи, партията ще я има или няма да я има. Този път ще кажа публично, а не с подмятания, че до края на тази година Българска социалистическа партия ще роди още една партия. И тя ще бъде по-скоро социаллиерална или ляволиберална.

Имам поради модерната тематика в последните дни за основаването на нова лява партия. В Българска социалистическа партия може да останат единствено елементарни социалисти от Ниновото болшинство, само че ние още не знаем по какъв начин те се усещат.“

На въпрос какво е постигнала Нинова в партията, Вацев отговори по следния метод:

„Тя направи вътрешнопартийна гражданска война като съумя да изправи партията против личния ѝ партиен хайлайф. Изхвърли много грубичко и напълно не внимателно близо половината висши партийни функционери и съумя да стопли връзките си с другата половина. Тя се оказа доста ефикасен унищожител на партийния хайлайф. Само по себе си това не е за наказание, става във всички партии, въпросът е какво правиш откакто си разрушил елита? Истинското политическо изкуство е дали по-късно си кадърен да създадеш нови елитни структури.“
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР