На колко години мислите, че може да е най-старата обувка

...
На колко години мислите, че може да е най-старата обувка
Коментари Харесай

Откриха най-старата обувка - на 5000 години

На какъв брой години мислите, че може да е най-старата обувка в света? Оказа се, че на 5500! Археолози откриха кожен мокасин в пещера в Армения.

В началото учените са предположили, че обувката е на 700-800 години, само че проучванията открили приблизителните ѝ години. Мокасинът е изработен от едно парче кожа. То е пристегнато на пръстите и на петата по метод, посредством който е прилепвал по крайници на притежателя си. Според учените е малко евентуално обувката да устоя дълго в скалист регион.

Мокасинът е бил запълнен със суха трева. Учените изясняват този факт по два метода: или притежателят на обувката е желал да резервира формата ѝ, или тревата е трябвало да топли повече крайници му.

Учените са останали впечатлени от обстоятелството, че от кожата не се носи никаква миризма. При откриването ѝ обувката е била мека, само че когато я извадили от пещерата, поради контакта с въздуха, кожата се втвърдила.

 Откриха най-старата обувка - на 5000 години

Мокасинът дава отговор на №37 по европейската система. Учените обаче не могат да открият дали кожената обувка е носена от мъж или от жена.

Сред находките в пещерата са и съдове, доста от които към момента съдържат жито, ечемик и кайсии, разкрива ръководителят на експедицията доктор Рон Пинхаси от " Корк колидж " в Ирландия.

" Обикновено намираме счупени гърнета, само че те не ни дават информация за всекидневните действия на прахората. Какво са яли, какво са правели, какво са носели. Сегашните находки ни дават късмет да надникнем в тогавашното общество ", споделя лекар Пинхаси, представен от Агенция Франс Прес.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР