На Коледа освен собствените си български традиции е добре да

...
На Коледа освен собствените си български традиции е добре да
Коментари Харесай

Коледните традиции по света

На Коледа с изключение на личните си български обичаи е добре да се срещнем с коледните традиции, които са свързани със светлия християнски празник по света. Коледните обичаи в другите страни са колкото сходни, толкоз и с съществени разлики, само че всички носят неповторимия белег на коледното въодушевление.

Америка и Канада

Украсяват коледно дръвче, разменят си дарове и окачват чорапи на камината.

Китай

Името на дядо Коледа в Китай е Дун Че Лао Рен, на празника къщите им са украсени с красиви фенери.

Чехия

Коледната софра е богато отрупана с доста блюда и постоянно има място на масата, несъмнено за Божия наследник.

Дания

Брадатият дъртак там е прочут, като Julemanden, возещ се на своите елени с чувал с дарове. Децата им оставят ориз, пудинг и мляко през нощта.

 Коледа

Англия

Също украсяват коледно дръвче. Децата пишат желанията си до Дядо Коледа и ги хвърлят в камината, с цел да може той да ги прочете от дима. След като намерят подаръците заран, не ги отварят незабавно, а следобяд.

Франция

Pere Noel е френският Дядо Коледа, който носи дарове единствено на послушните деца. Те получават дребни дарове на шести Декември, а на Коледа по-големи. За разлика от децата възрастните отварят подаръците си на Нова Година. Поставяйки обувките си до камината, децата чакат Pere Noel да им остави дарове в тях.

Италия

La Befana носи наказване на неприятните и дарове на положителните деца. Размяната на дарове там, не се прави по-рано то шести Януари.

Индия

Индийците украсяват с листа от манго и на открито окачват висящи звезди. Правят сладка почерпка Thali, която носят на другари и съседи.

Япония

Украсяват с зелени клончета, а подаръците получават от свещеникът HOTEIOSHA.

 Рождество Христово

Мексико

Хората там се обличат, като Мария и Йосиф. Обикалят от къща на къща, пеят песни и се веселят. Правят Пината, торба или топка от хартия, цялостна с лакомства и дребни дарове за децата, които падат, откакто са я блъснали.

Холандия

Децата оставят в обувките си сено за коня на Дядо Коледа, който е прочут като Sinterklaas. Пред децата той се появява, като татко им или различен обичан човек от фамилията от мъжки пол.

Испания

Децата пълнят обувките си със плява, моркови и ечемик за конете на мъдреците. Единият от тях на име Балтазар, им оставя дарове.

Швеция

Подаръците в Швеция се носят от Santa Tomte - гном излизащ от пода на къщата. Шейната му е теглена от козел.

Коледните празници стартират в денят на Санта Лусия, най-голямата щерка в фамилията облича бяла рокля, разсънва останалата част от фамилията и ги гощава с кафе и сладки.

Русия

Дед Мароз е съветският Дядо Коледа има си и Снежанка, която му оказва помощ за подаръците. Бабушка е положителната баба, която също подарява дарове.

Швейцария

Свети Никола оказва помощ на детето Христос да раздава дарове, на децата облечени в бяло с златна корона на главата си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР