На извънредно заседание народните представители от Комисията по правни въпроси

...
На извънредно заседание народните представители от Комисията по правни въпроси
Коментари Харесай

Правна комисия прие завишени санкции за лека и средна телесна повреда

На изключително съвещание народните представители от Комисията по правни въпроси към Народното събрание одобриха измененията в Наказателния кодекс.

С гласовете на 19 депутати беше признато да се завишат глобите за лека и междинна телесна щета. Народните представители одобриха причинителят на междинна телесна щета да може да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6, както и да отпадне опцията за пробация при лека телесна щета.

Освен това беше признато за лека телесна щета да се планува до 2 години отнемане от независимост и увеличение на санкцията от 500 до 1000 лв., вместо сегашната - от 100 до 300 лв..

От групата на " Възраждане " също имаха оферти за промени в Наказателен кодекс, измежду които да се постави най-малко от 3 месеца на наказването отнемане от независимост при лека телесна щета, както и наказването при лека телесна щета да стане от три месеца до три година или пробация. Тяхното предложение също беше признато с гласовете на 16 депутати.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС акцентира, че дълбокото политическо опълчване няма място в залата, както и в самият законодателен развой. Тя прикани депутатите да работят по експертно.

Марин Маринов от ГЕРБ-СДС сподели, че има някой опасения по предложенията, само че посочи, че съгласно него те ще бъдат решени сред първо и второ четене.

" Истинското заболяване е експанзията в обществото. Смятам, че страната би трябвало да обърне повече внимание на предварителната защита, не на генералната, а по-скоро върху една по-всеобхватна предварителна защита в обществено-политическия живот ", сподели Маринов.
Емил Дечев, заместник-министър на правораздаването, уточни, че нарастването на размера на наказването е един от методите, само че не единственият механизъм за противопоставяне на престъпността.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи, че Народно събрание има редица отговорности, измежду които да управлява всички самостоятелни органи, които не са част от държавното управление.

" Как жителите имат надзор върху самата правосъдна система? Ами с публичния надзор. Това слага тематиката дали си коства Народно събрание да понижава наличието си в тези органи, което пък разрешава на тези органи да вършат каквото си желаят ", разяснява Хамид.
Добави, че съгласно него на брифинга арбитър Гьонева е изглеждала все едно се усеща ненаказуема.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР