Русия няма планове да превземе Харков в момента. Това заяви

...
Русия няма планове да превземе Харков в момента. Това заяви
Коментари Харесай

Путин: Русия няма планове да превземе Харков в момента

Русия няма проекти да превземе Харков " сега ". Това съобщи президентът на страната Владимир Путин по време на визитата си в Китай, оповестява " Франс прес ".

Той посочи, че Москва е почнала сухопътна атака североизточната част на Украйна предходната седмица, с цел да спре трансграничния обстрел.

Изявлението му идва на фона на възходящата угриженост на украинските управляващи по отношение на усилването на съветските дейности в региона.

Путин уточни, че съветските сили настъпват доста в Харков и още веднъж означи, че спорът е по виновност на управляващите в Киев.

" Що се отнася до протичащото се на фронта в Харков - то е по тяхна виновност, тъй като те обстрелваха и не престават да обстрелват жилищни квартали в граничните региони ", посочи той и добави, че е декларирал обществено, че в случай че това продължи, Русия ще бъде принудена да сътвори зона за сигурност.

Путин акцентира, че Русия постоянно е била отворена за договаряния и се базира на Истанбулските съглашения като основа за евентуални мирни договаряния.

Освен това съветският водач разкритикува украинските ръководещи, че бягат от отговорност и се пробват да трансферират виновността.

Харков - вторият по величина град в Украйна, където сега живеят към 1,3 милиона души, от месеци е обект на въздушни удари, които украинските сили се пробват да спрат с изтощена противовъздушна защита.

Руските сили нанесоха два съществени удара в района, единият от които е ориентиран към Волчанск, на 5 км от границата. Ако той бъде високомерен, това ще бъде най-значимото завладяване на Москва от началото на войната.

Украйна се опита да изтегля цивилни от града и други гранични региони, като до момента към 8000 души са напуснали домовете си.

Украинският вътрешен министър Игор Клименко съобщи, че съветската войска взема " в плен " цивилни в северната част на Волчанск и ги затваря в изби.

Той упрекна съветските сили в убийството на гражданин на Волчанск, който се опитал да избяга пешком и отказал да се подчини на техните заповеди.

Украинската войска дефинира обстановката във Волчанск като такава под надзор и уточни, че отбранителните ѝ дейности са принудили съветските войски да забавят темпото на настъплението си в северната част на региона.

Русия твърди, че е поела надзор над 12 села, откогато е почнала офанзивата си. Нейните сили се готвят за опит да завладяват и село Липци на към 30 км северно от Харков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР