На извънредно заседание народните представители от Комисията по правни въпроси

...
На извънредно заседание народните представители от Комисията по правни въпроси
Коментари Харесай

Славов: Обществената реакция е фактор за генериране на промяна

На изключително съвещание народните представители от Комисията по правни въпроси към Народното събрание преглеждат и гласоподават измененията в Наказателния кодекс, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Освен предложенията на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, от групата на “Възраждане ” също имаха оферти за промени в Наказателен кодекс, измежду които да се постави най-малко от 3 месеца на наказването отнемане от независимост при лека телесна щета, както и наказването при лека телесна щета да стане от три месеца до три година или пробация.

Омбудсманът Диана Ковачева изясни, че също е внесла предложение за законодателни промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на действия, унижаващи човешкото достолепие посредством причиняване на физическа болежка или страдалчество. Според нея приемането на нейното предложение ще докара до запълване дупка в закона.

Министърът на правораздаването Атанас Славов означи, че съгласно него институциите в известна степен са закъснели със своята реакция, само че генерираната социална реакция е фактор за генериране на смяна. “По отношение на показаните планове в Наказателен кодекс, значимо е да имаме прецизиране на глобите във връзка с другите типове телесни повреди. Също по този начин стичам, че е значимо измененията да не останат единствено на законодателно равнище ”, разяснява той и добави, че съгласно него е извънредно значимо изпълнителната власт да усъвършенства своята съгласуваност за отбрана на жертвите на домашно принуждение незабавно след подаване на сигнала. “Подкрепа за законодателната намеса, само че с ясното схващане, че са нужни ограничения на законодателно и организационно равнище ”, сподели още правосъдният министър.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи сподели, че те са се събрали да гледат промени в законодателството с ясното схващане, че грешката не е в закона, а в използването му. “Тук не е единствено казусът Дебора. През последните дни станаха доста тежки случай. Случаите са доста и би трябвало да създадем по този начин, че съдът да ползва вярно закона. ”, посочи той и добави, че би трябвало да създадат процесуалните закони по този начин, че да може да се постанова бързо и дейно наказване. Хамид разяснява, че с изключение на съдът, прокуратурата също би трябвало са си свърши работата. Според него Народно събрание би трябвало да усилва наказванията и да постанова надзор върху съдийското съсловие, с цел да не се разрешават произволи.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС сподели, че казусът идва от квалификацията на съда, който квалифицират действията като лека телесна щета вместо междинна телесна щета. “Грешката, която се получава в правоприлагането идва от една тълкувателна процедура от разпореждане от 1979г. ”, сподели тя и посочи, че тази процедура се употребява от съдиите и до ден сегашен. Тя предложи да прегледат това разпореждане на Пленума на Върховния съд.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ разяснява, че не може да се съгласи, че с повишението на наказванията в Наказателен кодекс ще наложат модел на държание и правоприлагане на съдиите. “Целеният резултат е предварителна защита на сходни прояви. Ще подкрепим препоръчаните законопроекти ”, сподели той и добави, че съгласно него съдиите би трябвало да имат независимост на преценка на база на събраните доказателства.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ пък подсети, че парламентарната му група е внесла законопроект за промени още през месец април, само че тогава техните оферти са били отхвърлени. “Днес нямаше да сме тук в случай че бяхте приели най-малко част от предложенията ”, счита той.

БГНЕС напомня, че след нападението на младото момиче в Стара Загора и високото публичното неодобрение, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Закона за отбрана от домашно принуждение, както и в Наказателен кодекс. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР