На извънредно заседание Комисията по правни въпроси в парламента обсъжда

...
На извънредно заседание Комисията по правни въпроси в парламента обсъжда
Коментари Харесай

Министър Славов иска развити центрове за помощ на жертвите на домашно насилие и обучения в МВР

На изключително съвещание Комисията по правни въпроси в Народното събрание разисква увеличението на глобите за проявено домашно принуждение. Повод за тях са последните случаи на принуждение, най-драстичният от които е на 18-годишното момиче от Стара Загора, което беше обезобразено с макетно ножче от своя другар и получи 400 шева.

Депутатите започнаха работа с разглеждане на два плана за промени в Наказателния кодекс. Първият, чийто вносители са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи планува за нанесена междинна телесна щета причинителят да получава до 8 години затвор, вместо досегашните 6. Отпада опцията за пробация при лека телесна щета. За такова закононарушение се планува до 2 години отнемане от независимост. Увеличава се и санкцията - от 500 до 1000 лв.. В момента тя е от 100 до 300 лв..

В плана на Възраждане се упорства за минимална долна граница от 3 месеца дейно наказване за нанасяне на лека телесна щета. Отпада условието за методичност на демонстрация на домашно принуждение, само че въпреки всичко е записано, че би трябвало да има най-малко един предходен подобен случай. Досега условието беше за три.

Правосъдният министър Атанас Славов уточни, че е извънредно значимо, че Народното събрание реагира навреме на тежкия случай в Стара Загора, който напълно не е единствен. Според него обаче институциите са закъснели с реакциите си:

" Позицията на министерството е, че да, значимо е да имаме прецизиране, калибриране на глобите във връзка с другите типове телесни повреди. Също по този начин смятам за извънредно значимо обаче измененията да не останат единствено на законодателно равнище. Изпълнителната власт уповавам се да усъвършенства своята съгласуваност, с цел да предложи съответни ограничения за отбрана на жертвите от момента на приемането на сигнала за домашно принуждение ".

Министърът настоя за насърчаване на центрове за незабавна помощ на жертвите и за образование на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които са първите представители на страната, с които една жертва на принуждение се среща.

Настояването и на Славов, и на Петър Ангелов от Възраждане за повече независимост на съда да постанова санкции съгласно съответните случаи на принуждение обаче, срещна отпора на Хамид Хамид от Движение за права и свободи: " Щяхме ли да сме тук, в случай че имаше съответна преценка на съдийския състав в Стара Загора? " - попита той.

По думите му, всички са наясно, че казусът не е в закона и повишението на глобите, а в съдийските решения.

Омбудсманът Диана Ковачева показа своите оферти за промени в Наказателния кодекс, с които се уреждат наказванията за случаите на оскърбление на човешкото достолепие. Те плануват от 2 до 8 години затвор.

Източник: БНР
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР