На изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, автомобилните

...
На изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, автомобилните
Коментари Харесай

CES 2024: Три азиатски марки показаха новите си футуристични електромобили

На ревюто за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, автомобилните запалянковци получиха опция да погледнат в бъдещето, като три марки - Honda, VinFast и Kia - излязоха на сцената, с цел да показват последните си нововъведения в региона на електрическите транспортни средства.

Honda

Honda сподели три концептуални автомобила, които оферират ранен взор към идната линия. Първият от новите модели, наименуван Honda 0, ще бъде пуснат в произвеждане през 2026 година

Миналата година японският конгломерат разгласи, че влага 40 милиарда $ в прехода си към EV, като възнамерява да показа 30 нови разновидността в международен мащаб до 2030 година

Понастоящем Honda изостава от главните си съперници във връзка с продажбите на изцяло електрически транспортни средства. Към този миг компанията не предлага никакви модели с нулеви излъчвания в Съединени американски щати, макар че в предишното е предложила някои, ориентирани към избрани пазари, като Калифорния.

За разлика от Honda 0, електрическият SUV - Prologue, основан в съдействие с General Motors - се чака да бъде пуснат за продажба по-късно тази година. Конкуренти като Hyundai, Kia, Ford и GM към този момент разполагат с голям брой такива модели на пазара, разяснява CNN.

Двата разновидността на Honda от Series 0 се назовават Saloon и Space-Hub. В автомобилната терминология “Saloon ” е друга дума за седан, която се употребява по-често в английския британски език. Концептуалният модел обаче наподобява повече на хечбек, с ниски, плавни контури, завършващи с равна задница. Той е първото попълнение от серията, който ще се предлага в Северна Америка през 2026 година

Концепцията Space-Hub е по-висока с каросерия, наподобяваща ван. Този електрически автомобил има необятен, еластичен интериор, който може да транспортира " разнообразни пасажери ", съгласно Honda. Изображенията на интериора демонстрират седалки, сходни на пейки, удължени към задната част и в профил. Производителят не оповестява по кое време и дали нещо сходно на Space-Hub може да се появи в продажба.

Afeela

Изуми Каваниши, президент на Sony Honda Mobility (SMH), показа за трети път електрическия автомобил Afeela, като го управляваше на сцената благодарение на контролер DualSense за PlayStation 5.

Вероятно няма да можете да паркирате своя електрически автомобил на Sony благодарение на джойстик, когато марката вероятно стартира да създава модела. Каваниши побърза да подчертае, че смисълът на ексцентричната поява е бил за техническа проява.

Партнирайки си с Epic Games и Microsoft, SHM интегрира напреднали технологии в транспортното средство, като употребява Unreal Engine 5 за инфоразвлекателната система и интегрира генеративен изкуствен интелект за гласовия помощник.

Оборудван с 91-kWh акумулаторен пакет, генериращ 483 конски сили, Afeela дава обещание неповторимо преживяване при шофиране с акцент върху прецизния хардуер, комфорта и функционалностите за подкрепяне на шофирането.

Освен това компанията разгласи съдействие с Polyphony Digital за включване на футуристичния електрически автомобил в играта Gran Turismo 7, което ще хармонизира цифровото и действителното преживяване. Планирано за поръчки през 2025 година и доставки през 2026 година, производството на седана ще стартира в Охайо, Съединени американски щати.

VinFast

VinFast, виетнамски производител на електрически автомобили, който едвам неотдавна навлезе на пазара в Съединени американски щати, разкри проектите си да се насочи към известния американски пазар на пикапи.

По време на събитието, компанията показа VF Wild - електрически пикап от междинен клас. Въпреки че той се води концептуален автомобил, управлението на компанията уточни, че има намерение да го пусне в произвеждане.

" Това не е просто нов артикул - той показва устрема ни да навлезем в бързо развиващия се и преуспяващ пазар на електрически пикапи ", декларира Тран Май Хоа, заместник-изпълнителен шеф на VinFast по продажбите и маркетинга.

VF Wild е малко по-къс от приблизително огромен пикап като Toyota Tacoma или Ford Ranger. Той разполага с четири порти, два реда седалки и товарнен отсег с дължина към метър и половина. Задната стена на пътническото поделение обаче може да се сгъва, оставяйки я отворена към товарното пространство откъм гърба. Когато тя се отвори, задните седалки също се сгъват, което разрешава в комбинираната кабина да се транспортират предмети с дължина до два метра и половина. Това е сходно на функционалността, която General Motors понастоящем предлага с Chevrolet Silverado EV.

VinFast сподели и субкомпактен електрически SUV, VF 3, който компанията сега продава във Виетнам, само че възнамерява да се появи и на американския пазар.

Квадратният автомобил с две порти е извънредно дребен - по-къс от Kia Rio или Nissan Versa, да вземем за пример. VinFast въпреки всичко дава обещание " задоволително " вътрешно пространство, само че размерът лимитира броя на акумулаторните кафези, които може да носи, тъй че VF 3 може да измине единствено към 125 км с едно зареждане, съгласно автомобилния производител.

В момента компанията построява цех в Северна Каролина, с цел да доставя електрически автомобили за американския пазар.

Kia

По време на CES 2024 Kia показа серия от концепции за електрически микробуси с висока степен на персонализация.

В момента автомобилният производител предлага фамилни миниванове с бензинови мотори, като Kia Carnival. Но комерсиалните микробуси са разнообразни. Въпреки че някои от тях могат да бъдат конфигурирани за транспорт на пасажери, те също се употребяват и за превозване на товари, като да вземем за пример пакети за доставка. Планът на Kia е електрическите ванове да могат елементарно да се персонализират за разнообразни бизнес потребности.

Сред трите транспортни средства, които южнокорейският авто производител сподели, е приблизително огромен ван, наименуван PV5.

Тази версия, която ще бъде първият от моделите в серията, който ще бъде пуснат в продажба, е извънредно еластичен електрически автомобил, който може бързо да се конфигурира за разнообразни цели в границите на работния ден.



Kia показа и по-голям ван, наименуван PV7, и доста по-малък, PV1, предопределен за придвижване в тесни градски условия. PV7 е сходен на огромните микробуси, които транспортират товари или имат няколко реда седалки за хора.

Повечето модели имат мощно персонализиращ се интериор, който може бързо да се преструктурира за разнообразни приложения, само че без да се трансформира цялата част на каросерията, както е при PV5.

Компанията също по този начин разгласи проектите си за самостоятелно ръководство на моделите от серията.

Засега обаче тези микробуси са прототипи, тъй че изброените функционалности може скоро не видят бял свят.

Снимки: Getty Images
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР