На фона на разширяващите се разговори за втори референдум, ето

...
На фона на разширяващите се разговори за втори референдум, ето
Коментари Харесай

Измества ли се обществената подкрепа към втори референдум за членството в ЕС?

На фона на разширяващите се диалози за втори референдум, ето кои са основните въпроси по противоречивата тематика:

Засилва ли се публичната поддръжка за втори референдум?

Допитванията през предходната година непрекъснато посочваха, че британците не считат, че процесът на Брекзит е бил добре ръководен, само че това не се съчетава с никакъв блян за наново осъществяване на референдума. По-нови допитвания обаче започнаха да демонстрират друга картина.

През юли ЮГав откри, че 42 % от обществеността поддържа ново гласоподаване, съпоставено с 40 на 100 срещу. През април 2017 година единствено 31 % от хората подкрепяха втори референдум.

По-нататъшни допитвания за акцията " Пийпълс воут " ( " Гласът на народа " ) откриха, че нараства поддръжката за вероятността за излизане без договорка. В допитване за ЮГав измежду повече от 10 000 души, 50 % споделиха, че при положение на излаз без договорка в договарянията, би трябвало да има ново гласоподаване.

Кой поддържа нов избор?

През последните месеци концепцията за нов избор по изискванията на договорката, с опция за оставане в Европейски Съюз, завоюва някои известни политически последователи, както и дарения от бизнеса и поддръжка от звезди.

Бившата министърка на образованието Джъстийн Грийнинг е най-известната консерваторка, която е за нов избор. Редица проевропейски политици лейбъристи поддържат втори референдум, в това число Чука Умуна и Тони Блеър, като и либералдемократите и Зелената партия.

Знаменитостите, измежду които Гари Линекър, Габи Лоуган и сър Патрик Стюарт, също пропагандират за още едно гласоподаване.

Огромни дарения се вършат за акция за още един избор. Съоснователят на " Сюпърдрай " (фирма за облекло, бел. прев.) Джулиън Дънкъртън подари 1 млн лири на акцията " Гласът на народа ", а милиардерът човеколюбец Джордж Сорос даде 500 000 лири на на проевропейската Група " Бест фор Британ " ( " Най-доброто за Англия " ).

Как ще протече втори референдум?

Единственият вероятен път към втори референдум преди крайния период за Брекзит през март ще се появи, в случай че Тереза Мей не успее да прокара в Камарата на общините какъвто и да било вид на договорка за овакантяване, който успее да контракти с Брюксел. Ако няма парламентарен път за излизане от задънената улица, ще има референдум или общи избори, въпреки че и двете наподобяват малко евентуални.

Участниците в акцията споделят, че препоръчаният избор би трябвало да е избор сред възможната договорка на Мей и оставане в Европейски Съюз - нещо, което последователите на Брекзит в никакъв случай няма да одобряват. Грийнинг повдигна концепцията за " предреферендум ", в който гласоподавателите ще могат да избират сред три благоприятни условия, подредени подред на желанията: никаква договорка, договорката на Мей или оставане.

Какви са трудностите?

В Камарата на общините към момента няма болшинство в поддръжка на втори референдум. Голямото болшинство от депутатите евентуално ще са инстинктивно резервирани към концепцията за второ гласоподаване и враждебните реакции, които то може да отприщи.

Лейбъристите се надяват по-скоро да ускорят парламентарните избори, в сравнение с да има референдум. Времето за нов референдум изтича - за последния бяха нужни седем месеца за одобрение на обвързваните с него закони в Народното събрание. Дори процедурата да бъде ускорена, мъчно е да се допусна по какъв начин може да се организира гласоподаване без удължение на крайния период в член 50.

Какво би направила Европа?

Главният договарящ от Европейски Съюз Мишел Барние сподели, че Европейски Съюз би могъл по принцип да удължи крайния период в член 50, с цел да има втори референдум, въпреки че това няма да е елементарно.

Всяко удължение може да има индиректен резултат върху изборите за Европейски парламент през 2019 година и преходния интервал след Брекзит, който би трябвало да завърши през декември 2020 по гледище на Европейски Съюз поради времевата рамка на бюджета на блока.

Ако втори референдум докара до гласоподаване за оставане, няма гаранции, че Европейски Съюз няма да се опита да наложи известни условия на продължаващо участие на Англия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР