На фона на протестите на земеделците държавата скоростно одобри остатъка

...
На фона на протестите на земеделците държавата скоростно одобри остатъка
Коментари Харесай

Напрежението в земеделския сектор ускори изплащането на помощи

На фона на митингите на земеделците страната скоростно утвърди остатъка от бавещите се 63 млн. лв. от бюджета за поддръжка на фермерите по линия на войната в Украйна. Средствата са от националния бюджет и са поради нарасналите цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна отбрана, горива и торове и са част от доста огромен пакет от аграрни помощи по отношение на войната, който започва през 2022 година.

Първата му част - общо 426 млн. лева, бе раздадена през есента на предходната година. С тях изключително бяха подкрепени необятен кръг от фермери: 204 млн. лева бяха ориентирани към стопани с едри и дребни преживни животни, коне и пчелни фамилии, а 222 млн. лева - към отглеждащите плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, лозя, черупкови плодове, салати и марули, бамя, тиквички и тютюн. Над 37 хиляди ферми се възползваха от тази помощ.

През тази година помощите по същата линия за същите групи фермери продължиха, само че в началото напролет бе утвърдена и раздадена единствено половината сума - 213 млн. лева През юли, по време на подготовката на бюджета за 2023 година, на среща на животновъди министър председателят Николай Денков и финансовият министър Асен Василев дадоха обещание другата половина от 213 млн. лева да бъде заложена в бюджета. Дотук обаче бяха изплатени единствено 150 млн. лева - в края на август с разпореждане на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд " Земеделие ". Сега идва и остатъкът от 63 млн. лева, който би трябвало да получи първо утвърждение и от Брюксел и да бъде изплатен до края на месеца.
Реклама
Така в последна сметка през предходната и тази година изключителната помощ за тези групи фермери от бюджета ще доближи общо 852 млн лв..

Отделно пчеларите също ще получат скоро изключителното подкрепяне по подмярка 22.1 от Програмата за развиване на селските региони - то ще бъде изплатено от 1 до 10 октомври, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев на среща с протестиращите организации от този отрасъл. Мярката също е изключителна по линия на войната в Украйна. Предвижда се да бъдат подкрепени над 623 хиляди пчелни фамилии с към 6 млн. лева

Изплащането на остатъка от 63 млн. лева по линия за поддръжката поради войната в Украйна бе една от точките в меморандума сред протестиращите земеделци и държавното управление. Освен регулация на вноса на слънчоглед от Украйна в документа има и задължения за още заплащания. Сред тях са да се ускорят държавните помощи за компенсиране на 100% пропаднали площи, да се обезпечат още 47.5 млн. лв. помощи по програмата de minimis за 2023 година, както и в допълнение подкрепяне на млекопроизводителите.

В края на август Министерството на земеделието заяви, че приготвя втори пакет със средства за подкрепяне за производителите на слънчоглед с бюджет 19.1 млн. лв. по линия на помощта за зърнени и маслодайни култури в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Това е втора незабавна мярка за производителите на слънчоглед, а средствата се дават от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.
Реклама
Предстои погашение на средствата и от първия пакет за незабавно подкрепяне на земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед за над 65.5 млн. лева, половината от които са от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, а друга половина - от българския бюджет. Така помощта за производителите единствено на слънчоглед е дотук 85 млн. лева

Тази година земеделците в България ще получат общо рекордните 2.16 милиарда лв. дотации - европейски и национални средства. 1.43 млрд от тях към този момент са изплатени, а още 722 млн. лева ще бъдат изплатени до края на годината, сочат данни на Министерство на земеделието.

За какво и за кого тъкмо са те - очаквайте скоро на capital.bg.
Свързани публикации Септемврийското зърнено въстание против пазара 20 септември 2023, 06:06 Правителството и фермерите не се схванаха: народен митинг блокира страната 18 септември 2023, 06:00 Държавата узря за счупения пазар на слънчоглед 13 септември 2023, 19:13
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР