На фона на по целия свят още мрачни новини идват

...
На фона на по целия свят още мрачни новини идват
Коментари Харесай

Прогноза за ледена зима увеличава опасността от по-дълбока енергийна криза

На фона на по целия свят още мрачни вести идват от лагера на климатолозите, съгласно които нараства вероятността задаващия се зимен сезон да е с по-ниски от междинните температури.

Причините за това в най-общи линии може да са две - пораждане на климатичното събитие " Ла Ниня " ( " Момиченцето ", противоположният феномен на " Ел Ниньо " или " Момченцето " ), което носи по-хладно време на континентите, граничещи с Тихия океан, както и разстройства в така наречен " Полярен ураган " ( " Polar Vortex " ) - въздушното течение, което пречи на студения въздух към Северния полюс да слезе на юг.
Перфектната стихия
Ако прогнозите за неподходящо време се осъществен, това ще бъде сериозен удар по бюджетите на семействата и компаниите по света, които сега стартират да се сблъскват с резултатите от най-високите цени на енергоносителите от години насам. Евентуално по-нататъчно повишаване на силата от една страна би имало директен нокаутиращ резултат върху разноските на хората за отопление и ток, а въпреки това в допълнение косвено ще форсира галопиращия ритъм на инфлацията, защото по-скъпата електрическа енергия неизбежно ще бъде калкулирана в цените на стоките и услугите. Евентуална студена зима също по този начин би имала и политическа цена, защото държавните управления по света изпитват усложнения да тушират страховете на тематика инфлация и губят известност измежду популацията. Освен това сходна рецесия ще се отрази отрицателно и върху опитите за прекосяване към " зелена " стопанска система: в изискванията на по-студена зима ръководещите в засегнатите страни неизбежно ще бъдат принудени да употребяват по-често до по-сигурните и независещи от времето " мръсни " енергоносители - тази година да вземем за пример вятърните енергийни централи в Европа не съумяха да компенсират енергийния дефицит на Стария континент заради неналичието на задоволително мощни въздушни течения.

Относително положителната вест въпреки всичко е, че дълготрайните прогнози на времето са прекомерно комплицирана задача, което значи, че е извънредно мъчно да се планува какво тъкмо ще бъде времето през зимата в дните директно след края на лятото. Въпреки това обаче специалистите от климатичната работа на Съединени американски щати твърдият, че има сред 70% и 80% възможност от пораждане на феномена " Ла Ниня ", който да продължи през целия зимен сезон.

Въпросното климатично събитие се характеризира с извънредно ниски температури над морската повърхнина в екваториалната област на Тихия океан, които отприщват верижна реакция от рискови феномени в граничещите с него райони. Резултатът от " Ла Ниня " нормално е необикновена суша в южните елементи на Съединени американски щати, които имат разрушителен резултат върху земеделието в тези райони, както и интензивни превалявания в северозападното тихоокеански крайбрежие на страната и в Канада, които през зимата ще дойдат под формата на снежни стихии. Феноментът евентуално ще докара и поройни превалявания и наводнения в Австралия, където сега стартира пролетно-летния сезон. Потенциалният резултат от мощен " Ла Ниня " е също по този начин мраз в Япония и Корея, както и необикновена суша в елементи от Китай, Бразилия и Аржентина.
Звярът от Севера
За Европа обаче по-проблематични могат да се окажат разстройствата в така наречен " Полярен ураган ". Това е мощно въздушно течение, което задържа леденостудения въздух в региона на полюсите. Климатолозите обаче сигнализират, че тазгодишният ураган е с по-малка мощ от миналогодишния. Резултатът от това е, че той стартира да се движи не по относително права линия, а зигзагообразно, което разрешава полярният въздух по-лесно на прониква на юг в умерените климатични зони. Най-заплашени от вледеняващия резултат на отслабения " Полярен ураган " са Европа, Азия и Северна Америка. По време на миналогодишния сходен климатичен феномен невиждан мраз съумя да доближи тропически зони на Съединени американски щати като Тексас и Флорида, които се сблъскаха с невиждана енергийна рецесия, верижни повреди и режим на тока.

Метеоролозите правят оценка вероятността от разстройства в " Полярния ураган " въз основата на знаци като положението на снежната и ледената завивка в полярните зони или ненадейно повишение на температурите в стратосферата. Подобно ненадейно стопляне е имало през предишния януари, директно преди гореспоменатото навлизане на мразовит въздух чак до южните елементи на Съединени американски щати. Ако обаче се стигне до сходно нахлуване на полярни въздушни маси, огромният въпрос е тъкмо накъде ще се насочат, защото няма по какъв начин те да стигнат по едно и също време до цялото северно полукълбо. Ключова роля в този случай играе така наречен Северноатлантическа вибрация - циклична смяна на високо и ниско атмосферно налягане над Гренландия и региона към нея. Ако тя е в отрицателна фаза, високото атмосферно налягане блокира района и отклонява студения поток от Северна Америка, като от време на време може да провокира бурно време главно по Североизточното крайбрежие на Съединени американски щати. От друга страна обаче сходен феномен може да насочи бурното време към Европа като вледени северозападната част на Стария континент с опция студът също да проникне надълбоко на юг. Ако пък сходна вибрация се случи край крайбрежията на Аляска, студената вълна съвсем несъмнено ще се насочи към централните елементи на Съединени американски щати.
Вали ли сняг в Сибир
Според някои климатолози пък най-хубавият знак дали ще следим отслабен " Полярен ураган " е положението на снежната завивка в региона на Сибир. Подобен мироглед застъпва Юда Коен, шеф по въпросите на сезонните прогнози в компанията за разбор на риска Verisk. Според него, в случай че се стигне до внезапно струпване на сняг в Сибир през октомври, това е знак за идни разстройства в " Полярния ураган ". Той също по този начин следи от близко възможното образуване на региони с високо атмосферно налягане в района сред Скандинавия и Урал. " Ако сходно събитие се задържи през ноември и изключително през декември, проблемите с полярния ураган са съвсем неизбежни ", споделя Коен, представен от Bloomberg.

Не всички метеоролози обаче са съгласни с въпросната негова доктрина. Въпреки това обаче и други откриватели, като да вземем за пример Дженифър Франсис от центъра за климатични проучвания " Уудуел " следят въпросния район за евентуални знаци, които да подскажат каква ще е идната зима. " Някои модели плануват намаляване на полярния ураган, което постоянно " отваря вратата на хладилника " и разрешава студеният въздух да се излее на юг над Еврази и Северна Америка ", споделя тя пред Bloomberg. И прибавя: " Ако се случи, това може да значи ранна зима за доста хора ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Политика 3 Политика 1 Свят 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Свят 3 Икономика
На фона на по целия свят още мрачни вести идват от лагера на климатолозите, съгласно които нараства вероятността задаващия се зимен сезон да е с по-ниски от междинните температури.Причините за това в най-общи линии може да са две - пораждане на климатичното събитие " Ла Ниня " ( " Момиченцето ", противоположният феномен на " Ел Ниньо " или " Момченцето " ), което носи по-хладно време на континентите, граничещи с Тихия океан, както и разстройства в така наречен " Полярен ураган " ( " Polar Vortex " ) - въздушното течение, което пречи на студения въздух към Северния полюс да слезе на юг.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети 0 0

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР