На европейците им се пътува, но по-малко, отколкото преди година,

...
На европейците им се пътува, но по-малко, отколкото преди година,
Коментари Харесай

Европейците си позволяват все по-кратка лятна почивка

На европейците им се пътува, само че по-малко, в сравнение с преди година, а минимум им се пътува на младите. С отшумяването на пандемията от COVID-19 също така се следи засилен интерес към пътуванията по работа и за разнообразни събития, отсядането в хотел/курорт става все по-непопулярно, а всеки шести споделя, че избира времето отвън туристически сезон.

До тези изводи е стигнала Европейската туристическа комисия в собствен разбор оповестен при започване на юли. Той обгръща отговори на разнородни въпроси, а интервютата са извършени в интервала 8 май - 4 юни 2023 година в Германия, Обединеното кралство, Франция, Нидерландия, Италия, Белгия, Швейцария, Испания, Полша и Австрия.

Данните сочат, че най-младите европейци (между 18 и 24 години) са възрастовата група, която в най-малка степен (62.6%) споделя, че е евентуално или доста евентуално да пътува в идващите шест месеца и също така по-често от другите (22.9%) декларира, че е малко евентуално това да стане.

Основните заключения в разбора като цяло са:

Наблюдава се спад от 4% в желанията за пътешестване в Европа по отношение на миналата година, само че те въпреки всичко остават мощни.

Повече туристи (+5% по отношение на 2022 г.) избират да пътуват през " непиковите " месеци октомври и ноември.

Пътуванията за събитие (10%) или по работа (9%) се усилват.

Делът на европейците, които възнамеряват да пътуват сред юни и ноември 2023 година, е намалял с 4% спрямо предходната година, само че към момента остава висок - 69%.

Австрийците, швейцарците и германците се открояват като най-колебливите летовници, като надлежно 45%, 56% и 62% от интервюираните имат проекти за пътешестване през идващите месеци. За разлика от тях французите (80%), белгийците (79%) и британците (75%) имат най-голямо предпочитание да пътуват през същия интервал.

Въпреки че спадът в желанията за пътешестване в Европа може да се изясни със закъснение на насъбраното търсене след COVID-19, проучването демонстрира, че финансовият напън също оказва въздействие.

Коментирайки констатациите, Мигел Санс, президент на комисията, съобщи: " Последните ни данни демонстрират, че загрижеността за инфлацията и персоналните финанси продължава да съществува измежду европейските пасажери. Въпреки това европейците към момента желаят да пътуват през идващите месеци. Мнозина търсят различни разновидности за пътешестване, търсят по-достъпни преживявания или обмислят пътешестване отвън сезона. "

Близо една четвърт (24%) от европейските туристи се тормозят от цялостното нарастване на разноските за пътешестване (с 6% по отношение на 2022 г.), до момента в който 17% са загрижени за икономическата обстановка и финансите си.

За да се оправят с възходящите пътни разноски, европейците приспособяват държанието си, преди да стигнат до дестинацията и след идването:

17% се стремят да пътуват отвън сезона, с цел да получат по-добри цени;

14% възнамеряват да почиват на дестинации, които считат за по-достъпни;

европейските туристи също по този начин търсят по-евтини самолетни билети, като 13% се стремят да резервират полети по-рано от нормално, с цел да получат най-хубавата цена, а 12% възнамеряват да летят с нискотарифни самолетни компании.

17% ще понижат разноските за пазаруване;

15% ще търсят по-евтини ресторанти;

15% ще изберат по-евтини места за настаняване.

Други фактори, предизвикващи терзания измежду европейските летовници, са продължаващата война на Русия в Украйна (12%), пренаселените туристически дестинации (9%), политиките за резервации и анулирането им (9%) и вероятните рискови климатични условия (8%).

Европа остава първият избор на респондентите, като 59% възнамеряват отмора в района, до момента в който 12% имат намерение да пътуват отвън Европа (увеличение с 3% от 2022 г.). Междувременно известността на вътрешните пътувания е спаднала с 6%, като единствено 26% от туристите избират отмора в личната си страна през идващите месеци.

Посещението на несъседна европейска страна притегля 29% от интереса, най-високото равнище от август 2020 г.

Испания остава най-популярната дестинация за пътуващите, 8% възнамеряват почивка там, следвана от Франция (7%), Италия (7%), Гърция (5%) и Хърватия (5%). Все отново средиземноморските дестинации са отбелязали 10% спад на посетителите по отношение на предходната година.

Обратно, страни като Чехия, България, Ирландия и Дания означават скок на известността. Причината може да е, че пасажерите търсят по-малко пренаселени дестинации и по-поносими температури.

Въпреки възходящите разноски за живот европейските пасажери възнамеряват многократни пътувания, като 33% имат намерение да пътуват два пъти, преди да настъпи коледно-новогодишният сезон. Други 30% от интервюираните обмислят да подхващат единствено едно пътешестване (4% по-малко от предходната година).

Значителните 12% имат намерение да се насочат към четири или повече пътувания (увеличение от 5% спрямо преди година).

Що се отнася до продължителността, множеството европейски туристи (36%) избират да прекарат по-малко от седмица (четири-шест нощувки) в дестинацията си, до момента в който 27% възнамеряват да останат за седем-девет нощувки.

Пътуването за несъмнено събитие става все по-популярно, като 10% от интервюираните европейци възнамеряват да създадат това сред юни и ноември 2023 година по отношение на 4% през 2022 година Освен това има 4% нарастване на бизнес пътуванията - 9% от респондентите имат намерение да тръгнат на служебно пътешестване. Въпреки спада от 6% по отношение на същия интервал на 2022 година пътуването за отмора остава топ изборът за 68% от европейците.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР