На една от най-големите борси в света вече ще се

...
На една от най-големите борси в света вече ще се
Коментари Харесай

Първият български ETF ще се търгува на борсата във Франкфурт

На една от най-големите тържища в света към този момент ще се търгува и български фонд

© Staff Още по тематиката
След грешката в SOFIX Expat ETF е продал акции на " Неохим ", само че ще ги откупи на същата цена

От ръководещото сдружение са се разбрали с насрещната страна
13 сеп 2017
SOFIX и поправката " Еврохолд "

Месец след гафа с показателя и рекомендациите от регулатора, управлението на борсата предложи нови критерии за сините чипове
28 апр 2017
КФН ще ревизира фондовата борса поради състава на SOFIX

Действието на регулатора е по подозрения, че " Еврохолд " е вкаран в показателя поради сбъркани данни
15 мар 2017 Операторът на борсата във Франкфурт е записал акциите на първия български борсово търгуван фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Търговията с тях на Frankfurt Stock Exchange (XETRA) ще стартира на 10 януари 2018 година, оповестиха от компанията. Товa е първият й фонд, който се листва в чужбина.

Борсовият фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF покрива придвижването на Sofix и беше пуснат през есента на предходната година. Той беше и един от главните катализатори за растеж на фондовата борса в България. От средата на август обаче Sofix навлезе в промяна, която последователно затихва.

Индексният фонд е първият български инструмент, регистриран за търговия на огромен западен пазар. Управляващото сдружение има още 10 структурирани фонда, върху главните показатели в Централнa и Източна Европа, като 5 от тях са към този момент са лицензирани от Комисията за финансов контрол, а останалите чакат утвърждение.

Планът на " Експат " е всички те да бъдат качени за търговия на Българска фондова борса – София, а по-късно и на тези във Франкфурт и Лондон. През пролетта фондът получи позволение да бъде листнат в на лондонската борса посредством единния европейски паспорт, само че поради отвод на Euroclear да обезпечи връзка с българския депозитар и да записва въобще български емитенти, търговията с него по този начин и не стартира. С Frankfurt Stock Exchange няма подобен проблем, защото тя работи с Clearstream на Deutsche Boerse.

Листването на борсово търгувани фондове върху български показатели на огромни интернационалните тържища е значимо, защото по този метод се обезпечава елементарен достъп на непознатите вложители до българския пазар, което ще е добре и за развиването му.

" Паралелният листинг във Франкфурт има за цел да улесни достъпа на задгранични вложители до българската борса. По този метод Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF ще се трансформира в трансмисията за финансови потоци от целия свят към българския финансов пазар. ", показват и от ръководещото сдружение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР