На един час път с кола от монголската столица Улан

...
На един час път с кола от монголската столица Улан
Коментари Харесай

Демократична Монголия мечтае за президент със здрава ръка

На един час път с кола от монголската столица Улан Батор величествен монумент на националния воин Чингиз хан може да послужи като потребен урок за индивида, построил го преди десетилетие: първенецът по битка, предприемач и сегашен президент Халтмаагийн Батулга.

Под голямата скулптура от неръждаема стомана, в коридорите на музея са подредени портретите на наследниците на военачалника от 13 век. Животът на съвсем всички от тях е пресечен в свирепи борби за превъзходство в ханския двор на средновековна Монголия.

Съвременна Монголия е на политически кръстопът, до момента в който в обществото нараства отчаяние от разногласията, забавящи жизненоважни минни и инфраструктурни планове, а президентът Батулга се приготвя за битка за власт.

След революцията през 1990 година някогашният руски спътник се смяташе за " оазис на демокрацията ", притиснат сред властническите режими на Русия и Китай. Но подялбата на властта сред определения президент и назначеното от Народното събрание държавно управление сложи страната в съвсем непрекъсната невъзможност, неспособна да реализира прогрес по значими планове или да се заеме с хронични проблеми като задушаващото замърсяване на въздуха.

Батулга сподели предходната година, че Монголия е неспособна да реши " систематичната " по думите му рецесия. Сега той се пробва да промени конституцията, предизвиквайки опасения, че се пробва да сложи началото на властническо ръководство.

Батулга твърди, че не се стреми да подкопава 29-годишната народна власт в Монголия. " Измина повече от четвърт век, а ние към момента не съумяваме да отговорим на всички упования, които имахме през 1990 година ", съобщи Батулга пред " Ройтерс " в канцеларията си във Великия хурал - монголския парламент. " Всички знаят, че смяната е неизбежна. Сега остава единствено да решим въпроса тъкмо по какъв начин да я правим ", сподели той.

Сумати Лувсандендев, политически анализатор и началник на политическата група Фондация " Сант Марал ", счита, че монголците жадуват за " мощен водач " като казахстанския президент Нурсултан Назарбаев или съветския президент Владимир Путин. Но тъй като Народното събрание евентуално ще се възпротиви на всяка ерозия на демокрацията и на личната му роля, Батулга мъчно ще реализира промени, твърди той.

" Батулга обезверено се пробва да изиграе тази роля, само че несъмнено не съумява. Не мисля, че в Монголия въобще има някой, който би могъл ", сподели той.

Национализъм на ресурсите

Богатите минерални находища на Монголия преобладават в политическия спор. Много жители от ден на ден се разочароват от неспособността на страната да трансформира ресурсите в съответна изгода за различен с изключение на шепа привилегировани.

Социологическите изследвания демонстрират мощна поддръжка за обществената благосъстоятелност на стратегическите запаси и монголските мини от дълго време служат като политическо оръжие, като Батулга е един от многото политици, упреквани, че употребяват съмненията по отношение на задграничните вложения, с цел да печелят гласове.

Недоверието към непознатите миннодобивни компании се ускори предходната година след военна интервенция за премахване на китайски вложители от сребърна мина в Салкхит, Северна Монголия, упрекнати в корумпиране на локалните съдилища. Обектът остава под държавен надзор.

Правителството води и правосъден спор за национализацията на 49-процентен дял в огромния план за рандеман на мед Ерденет, продаден от съветското държавно управление на частна компания.

С наближаването на изборите през 2020 година някои политици оспорват и изгодите от най-големия задграничен капиталов план в страната, гигантския план за рандеман на мед и злато Ою Толгой, ръководен от англо-австралийския минен конгломерат " Рио Тинто ".

Парламентарна работна група насочи нови апели за смяна на изискванията на договорката за плана, в който " Рио Тинто " държи 66 % посредством дъщерната си " Тюркоаз Хил Рисорсес ", а делът на монголското държавно управление е 34 %. През май някои депутати се бяха оплакали, че мината е донесла единствено задължения, а Монголия се чака да получи дивиденти чак през 2039 година

Батулга сподели пред " Ройтерс ", че напълно поддържа задграничните компании, които съблюдават локалното законодателство, само че посочи, че конституцията е пределно ясна - стратегическите запаси, открити с монголски капитал, в това число атрактивните находища от въглища Таван Толгой, би трябвало да останат в монголски ръце.

 Президентът Халтмаагийн Батулга.
© Rentsendorj Bazarsukh, REUTERS

Президентът Халтмаагийн Батулга.

Батулга беше определен през 2017 година с популистка предизборна платформа, предупреждавайки за закани от Китай и за икономическа взаимозависимост на Монголия от големия й комшия, с което си завоюва съпоставения с американския президент Доналд Тръмп. Впоследствие обаче не можа да понижи уязвимостта на Монголияот китайски напън.

Малко след изборната му победа закъснение на митническите инспекции на китасйката граница докара до колона от камиони с въглища, дълга повече от 100 км, което оряза облагите от износа. Китайските митнически управляващи споделиха, че обновяват оборудването си за митнически надзор.

" Ние сме в непосредствена непосредственост до две диктатури и въздействието им е голямо ", сподели Ердене Содномзундуй, водач на опозиционната Демократическа партия, имайки поради Русия и Китай. " Нито една от тях не харесва демокрацията. Те имат интерес да разрушат демократичната система (на Монголия). И двете също по този начин желаят да усилят икономическото си въздействие над Монголия ".

" Нищо не се е трансформирало "

Край прашното градче Яармаг в покрайнините на Улан Батор черен път свързва десетки дребни тухлени къщи с автомагистрала, по продължение на която са подредени комплекси с първокласни жилища, където заможни монголци се избавят от задушаващия зимен смог в столицата. Наблизо е представителството на " Порше ".

Разгневени поданици на Яармаг, където е минало детството на Батулга, споделят, че политиците не са удържали на обещанията си.

В къщичката си, в която за изолираност служи пълен червен килим, 56-годишната Ерденебулган Бадарч упрекна държавното управление за шеметните цени на месото, високите лихви, дефицита на жилища и влошаващото се замърсяване.

" Нищо не се е трансформирало към по-добро ", сподели Ерденебулган, чийто брачен партньор е някогашен съученик на президента. " Имахме доста огромни упования, когато Батулга беше определен, само че за две години не видяхме нищо. Въпросът не е в това дали е добър или неприятен, или какво е могъл или е трябвало трябвало да направи, а че е самичък ", счита тя.

Неотдавнашно изследване на Фонладия " Сант Марал " демонстрира, че повече от 70 % от монголците избират " мощен водач, койте да не е заставен да се преценява с Народното събрание или с избори ". Макар че три четвърти от запитаните настояват, че поддържат " демокрацията ", повече от половината не утвърждават съществуващата система.

" Смятам, че ще е по-добре, в случай че имаме президентско ръководство. Другите страни със мощни президенти в този момент се оправят по-добре ", сподели 34-годишната локална жителка Амарзая Батбаяр по време на антиправителствен митинг на площад " Сукхбаатар " в края на май.

Обикновените хора " пострадаха най-вече от модела, който избрахме ", призна Батулга. Той сподели също, че ще търси публично утвърждение за всяко вероятно предложение за конституционни промени, вместо да остави Народното събрание да взема решение.

Но не безусловно президентът е този, който ще завоюва от възможни промени. Обсъждат се разнообразни конституционни промени, целящи да преодолеят безизходицата, като един от разновидностите е президентският пост да стане параден и вместо това да се укрепи позицията на премиера, твърди осведомен с проектите правист.
" Понеже Народното събрание е в позиция да управлява обстановката в страната, това, което виждаме, е безконечната битка за власт, само че нормално в множеството случаи президентът губи ", сподели Сумати.

Според политическия анализатор, с който се срещнахме в музея на Чингис хан, издигнат от компанията на Батулга, президентът би трябвало да се поучи от това какъв брой малко са оставали на власт старите монголските ханове.

" Две-три години и са ги убивали или отравяли. Само един е съумял да се задържи на трона за съвсем 20 години, само че това е било знамение ", сподели той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР