Президентът Джо Байдън се превърна в Джеймс Бюканън на XXI

...
Президентът Джо Байдън се превърна в Джеймс Бюканън на XXI
Коментари Харесай

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Президентът Джо Байдън се трансформира в Джеймс Бюканън на XXI век, написа американското издание The Hill в материал, показан без редакторска интервенция от " Фокус ".

Джеймс Бюканън, 15-ият президент на Съединените щати, считан от мнозина за най-лошия в историята, се опита да угоди на всички, само че в последна сметка не угоди на никого. Под негово управление страната стига до разделяне и революция.

Век и половина по-късно светът върви към световна Трета международна война с идеологически темперамент. Русия, Китай и техните марионетки интензивно атакуват ползите на Съединени американски щати.

Въпреки това, съгласно отчет на Изследователската работа на Конгреса от януари, озаглавен " Конкуренция сред огромните сили: Последици за защитата “, тактиката за национална сигурност на Байдън към момента не е предопределена да се оправи с " два едновременни или припокриващи се огромни спора “.

В отчета се отбелязва, че през 2018 година администрацията на Тръмп е била изправена пред решение от епохата на Обама " да построи сили не за вероятността за два районни спора с противникови страни, а да завоюва спор с висока активност против един съперник от най-високо равнище - да вземем за пример война с Китай за Тайван или конфликт с Русия в Балтика “.

А действително страната ни е изправена пред цели три войни: спорът в Украйна, войната в Близкия изток и задаващата се война за Тайван и Южнокитайско море.

Освен това те са даже три и половина, в случай че вземем поради и войната за въздействие, която губим в африканския Сахел, където американските войски напущат базите си в Нигер.

Байдън попадна в клопката на предизборната конкуренция и нейните калкулации и отхвърля даже да признае, че към този момент водим Трета международна война, камо ли да предприеме решителни дейности, с цел да я завоюва. В резултат страната ни изостава пагубно във военния капацитет, производството на оръжия и муниции, както и в способността да устои на кибервойните и потока от дезинформация, приближаващ от Москва и Пекин. Всеки от тези проблеми изисква незабавни решения.

За Байдън, както преди време за Бюканън, неговият Форт Съмтър пристигна.

През 1860 година Бюканън, опасявайки се от ескалация на спора, отхвърля да укрепи в допълнение стратегическата цитадела, охраняваща входа на пристанището на Чарлстън. Въпреки че е малко евентуално сходен ход да промени траекторията на войната, той сигурно ще обезпечи по този начин нужната алена линия за сепаратистите на юг.

Вместо това Бюканън се ограничи до минимума, тъкмо както в този момент прави администрацията на Байдън в Украйна, Индо-Тихоокеанския район и Близкия Изток. Отбраната на съдружниците на Америка е несъответстваща, както и скромният гарнизон на Форт Съмтър.

Лозунгът на Белия дом на Байдън не би трябвало да бъде " защита “, а " победа “. Победата в тази световна идеологическа война, която става все по-непредсказуема, е единственият ни път напред, в случай че, несъмнено, демократичната народна власт желае да блокира общите проекти на съветския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин за създаване на по този начин наречения многополюсен свят, където военно и икономическо Русия и Китай ще преобладават, разчитайки на БРИКС.

Байдън би трябвало да отхвърли подозренията си по отношение на допустима ескалация. Както се вижда от събитията от 7 октомври, Бахмут, Авдеевка, иранските удари против Израел на 13 април и в последно време и наподобяващата на обсадата на Бастони борба за Харков, страхът от ескалация докара единствено до обстоятелството че вакуумът е напълнен от враговете на страната ни – и нашите съдружници в Източна Европа и Близкия изток.

Просто казано, колкото по-шумно съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан се застъпва за деескалация, толкоз по-широко нашите врагове отварят тези " прозорци " за ескалация.

Основен образец за безумния, сходен на Бюканън метод към външната политика на Байдън е Израел. Отначало Байдън мощно поддържа правото на Ерусалим да унищожи ХАМАС като военна опасност за Израел. Въпреки това, откакто анти-израелските митинги в поддръжка на Палестина обгърнаха колежите в цяла Америка и в частност Ню Йорк, решителността на Байдън като че ли се изпари. Коалиционното държавно управление на Израел, което води война за оцеляване с ХАМАС, Хизбула и Иран, беше подложено на другарски обстрел от Вашингтон.

Спечелването на 15-те изборни гласа в Мичиган наподобява по-важно от отбраната на Израел, унищожаването на ХАМАС или освобождението на осемте американски заложници, които военният пълководец на ХАМАС Яхя Синвар към момента държи в Ивицата Газа. Освен това припомняме, че на 7 октомври ХАМАС брутално умъртви 45 американски жители.

В понеделник Байдън се спусна още по-дълбоко в бездната. Организацията на обединените народи призна, че е надценила броя на убитите дами и деца в Газа с съвсем 100% - оставяйки Израел с по-малко цивилни жертви, в сравнение с Съединени американски щати по време на войната в Ирак. Въпреки това основният прокурор на Международния углавен съд Карим Хан изиска заповед за арест на израелския министър председател Бенямин Нетаняху и неговия министър на защитата Йоав Галант за хипотетични военни закононарушения в Газа.

Нито дума не беше казана за продължаващото потребление на палестински цивилни като човешки щит от ХАМАС, нито за неговите съветски и ирански поддръжници, в това число аятолах Али Хаменей.

МНС в никакъв случай не е повдигал обвинявания против Ебрахим Раиси, иранският президент, който почина при злополука с хеликоптер, макар обстоятелството, че " техеранският касапин “ е виновен за живота на десетки хиляди свои съграждани.

Байдън не схваща какво се случва или може би изцяло е изгубил връзка с действителността. Русия и Китай подкопават световния ред след Втората международна война и институциите, които в миналото са го защитавали – първо Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и в този момент, индиректно, МНС.

Вместо да сплотят страната, с цел да надделее против все по-широката световна офанзива против свободата, Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, с цел да завоюват изборите през ноември.

Третата международна война наближава, а страната ни е уязвима. Нашият алегоричен Форт Съмтър е празен. Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, само че са подготвени единствено за една.

Вместо да подражава на волята за победа на Ейбрахам Линкълн, Байдън следва Бюканън в отбягване на дълга си на водач на свободния свят.

За създателите:

Марк Тот е икономист, някогашен бизнесмен и журналист, който написа за националната сигурност и външната политика.

Джонатан Суит – пенсиониран полковник, служил 30 години във военното разузнаване, от 2012 до 2014 година управлява разследващия отдел на Европейското командване на САЩ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР