На днешното заседание на министрите на външните работи от НАТО

...
На днешното заседание на министрите на външните работи от НАТО
Коментари Харесай

България не е поискала по-силно съюзническо присъствие на своя територия

На днешното съвещание на министрите на външните работи от НАТО България не е поставяла въпроса за по-силно съюзническо наличие на своя територия, съобщи пред публицисти в Брюксел министър Теодора Генчовска.

" На тоя стадий България не е поискала съответно усилване на наличие на територията на страната. Тепърва командващият на силите на НАТО ще показа комплект от ограничения в тази посока. По всяка възможност ще бъдат разисквани на изключителната среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО на 16-и този месец ", изясни тя.

По-рано през днешния ден пред медиите в Брюксел външният министър съобщи, че няма заплаха от радиация след пожара в Запорожката АЕЦ. 

По думите й е доста е значимо спорът да не излезе от границата на Украйна. Според нея срещата на европейските външни министри е била навременна. 

" Това е първата среща след началото на войната в Украйна.На 16-ти следва изключителна среща на министрите на защитата. Тогава ще има съответни решения. Целта на срещата беше още веднъж да се насочи явен сигнал към Русия, че би трябвало да спре с дейностите си в Украйна. НАТО не е част от този спор, само че може да направи доста, с цел да не излезе спорът отвън границите на Украйна, което е доста значимо във връзка с сигурността на Молдова и Грузия. Подкрепяме напъните спорът да не се разрасне ", сподели тя. 

Според нея най-важното сега е обезпечаването на филантропична помощ.

" Украйна има потребност от нея. Нямаше страна, която да не поддържа тези старания. Конкретни решения няма, само че посланието би трябвало да е доста мощно – държавите-членки на НАТО са дружно с Украйна и ще ги поддържат непременно. Важно обръщение, което излъчихме, беше поддръжката за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, Молдова и Грузия. Решенията се взимат с консенсус в границите на Европейски Съюз и НАТО. Важно е посланието, че всички сме подготвени да подкрепим техните аспирации за участие в Европейски Съюз и НАТО. Стана въпрос, че всички държави-членки на НАТО осъждаме тези военни дейности. Те не са в посока на нуклеарната централа, само че това е неприемливо. По никакъв метод не би трябвало да има терзание от това, което мислите, че може да се случи. Алиансът е защитителен съюз и задачата са възпиращи дейности ", уточни Генчовска. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР