На днешното си заседание Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение,

...
На днешното си заседание Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение,
Коментари Харесай

Контролно броене на разписките ще има, но само в 30% от секциите

На днешното си съвещание Централната изборна комисия (ЦИК) одобри решение, с което дефинира, че контролно преброяване на разписките от машинното гласоподаване в последна сметка ще има, само че то ще се извърши в 30% от секциите в страната. Решението беше признато с 10 на 5 гласа, " срещу " гласоподаваха представителите на Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Изправи се.БГ!Ние идваме ".

До гласуването се стигна след траяла повече от час и половина полемика, в която още веднъж бе обсъждано дали би трябвало да има 100% преброяване на разписките или не. Председателят на комисията Камелия Нейкова, както и представителите й Росица Матева и Цветозар Томов обърнаха внимание, че не това би трябвало да бъде фокусът на дебата, а по-скоро да се организира разискване по въпроса кой и по кое време да брои разписките. Томов предложи броенете да се прави от ЦИК, а Нейкова - от самостоятелни комисии отвън секционните. Ерхан Чаушев възрази на това предложение с аргумента, че ЦИК не разполага с задоволително хора, с цел да брои милиони разписки.

Спор имаше и по тематиката какво е предназначението на контролните разписки. Според представителите на Движение за права и свободи, които защитаваха тезата за 100% преброяване в изборния ден, отрязъците служат, с цел да се разсейят подозренията за операция на машинното гласоподаване в изборния ден. Росица Матева обори изказванието, базирайки се на Изборния кодекс, съгласно който задачата на хартиените разписки е гласоподавателят да ревизира дали гласт му е регистриран и запаметен вярно от машината.

Представителите на ГЕРБ упорстваха, че, не отхвърля 100%-то преброяване, а само метода, по който да бъдат регистрирани резултатите.

В разногласието по тематиката само резервираха безмълвие представителите на Българска социалистическа партия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР