На днешното си последно заседание преди лятната ваканция, Столичният общински

...
На днешното си последно заседание преди лятната ваканция, Столичният общински
Коментари Харесай

Днес общинският съвет ще има по 3.5 минути за куп важни решения за София

На днешното си последно съвещание преди лятната почивка, Столичният общински съвет ще вземе редица значими за града решения - от отдаването на спирките на градския превоз на концесия, през ограничавания за билбордовете и рекламата, разширението на зелената зона, до подмяна на парцели. Решенията обаче ще се вземат бързо, тъй като дневният ред е двойно по-дълъг от останалото време през годината - 120 точки.

Според общински съветници дължината е преднамерено издирван от ръководещата партия ГЕРБ резултат - по този начин не остава съвсем никакво време за полемика, въпроси, ремонти, съществени разбори и съвещания с специалисти, от каквито съвсем постоянно има потребност.

Сред другите значими точки са разширението на зелената зона за паркиране, продажби и подмяна на парцели, оповестяване на търгове за активи, взимане на заем за 14.7 млн. евро, подписване на извънсъдебно съглашение за 5 млн. лв., промени в бюджета, разпределение на пари за планове, промени в ръководството на общински сдружения, разпределение на дял, увеличението на капитали на едни и намаляването му на други.

Сред по-малко значимите, само че любопитни, е, че някогашният основен проектант ще напусне борда на шефовете на общинското сдружение " Метрополитен " 2 години, откакто подаде оставка. В това време за присъединяване си борда Диков е получил общо 72 хиляди лв., демонстрира информация в Търговския указател.

Традициите не са това, което бяха

" Винаги последната сесия е била доста натоварена, точно поради идната лятна почивка. В противоположен случай общинският съвет би трябвало да работи и през август ", сподели пред " Дневник " Малина Едрева, ръководител на групата на ГЕРБ. Тя даде образец с районните кметове, които внасят доста и разнообразни точки, с цел да могат да си свършат работата през почивния месец.

Едрева означи и че навръх тази сесия съветниците са изключително деликатни, тъй като в предишното " тъкмо по това време е раздавана София по времето на Стефан Софиянски и Тошко Добрев със " Софийски парцели ".

Целта на дългия дневен ред е друга, съгласно Войслав Тодоров (Нормална държава): Идеята съгласно мен е да може в цялото бързане обществото да пропусне множеството тематики. Да няма време за разискване в комисии и зала, а единствено съветниците да кажат дали са " за " или " срещу ". Без задълбочени разисквания и ремонти. Така болшинството си взима гласовете ", споделя той.

Проблемът обаче не е единствено за съвещанието, а в комисиите, където се гледат точките. Иван Велков (Зелените) споделя, че през тази седмица дневният ред в комисиите е бил два пъти по-дълъг, времето си останало същото и по този начин се изгубила опцията за съществени и градивни полемики и решения, които да са по-различни от препоръчаните.

По тази причина той споделя, че на тази сесия нещата не се вземат решение, а се завършват процеси и договаряния, които са текли месеци, а някои дори години, а които на нас ни е обявено едвам в края. Най-много нещо да бъде отсрочено, в случай че се нуждае от доработка, показва Велков. Той също е на мнение, че нарочното претоварване на съвещанието се употребява, с цел да се притъпи вниманието на обществото и медиите и по този начин някои тематики да останат " скрити ".

Така да вземем за пример предлагането за започване на конкурс за избор на концесионери за спирките за градския превоз беше импортирано като спомагателна точка на множеството комисии. В цялото бързане Войслав Тодоров по този начин и не получил икономическия разбор за процедурата, който бил на диск и се раздавал " съвсем апокрифно от ръка на ръка ".

Може да бъде друго

Ефектът от всичко това е, че по този начин се способства съветниците да вземат неинформирани и неверни решения, които не пазят интереса на софиянци, счита Иво Божков (ДБС). Според него откритата процедура е неприемлива, като вижда потребността от смяна в целия развой на култивиране на отчети.

" Първо всеки проектодоклад, както и мотивировката му би трябвало да са налични онлайн както за съветниците, по този начин и за жителите на София. Второ, всеки проектодоклад би трябвало да бъде възложен на съветниците и жителите не по-малко от една седмица преди да бъде гласуван ", желае Божков.

Според Иван Велков е изцяло допустимо процесът на обмисляне на съвещанията да се провежда по различен метод, тъй че, да не се получава този " конвейер " за гласоподаване. Според него самата система - с докладчик и няколко съвносители, е прекомерно остаряла процедура, наложена през социализма и би трябвало смяна - да вземем за пример отчетите да влизат за гласоподаване, в случай че към този момент са събрали поддръжка от 20% от съветниците от разнообразни групи.

" Традиционно администрацията в България стартира да гони периодите в последния вероятен миг, само че това е и табиет за българското общество - да се отсрочва до последния миг вършенето на някаква работа ", добави Велков.

И една концесия

Така през днешния ден съветниците ще могат да работят до 17 часа най-късно, като съвещанието стартира в 10:00 часа. Така те ще имат по 3.5 минути за решение, като изявленията по някои от точките ще лишават 10 пъти повече време.

И тази конюнктура съветниците ще би трябвало да гласоподават концесията за спирките - процедура, която се пробват да пуснат за 5-ти от най-малко 6 години. Предлагат се 2600 спирки, разграничени в четири лота, като претендентите ще би трябвало да предложат на какъв брой спирки ще слагат навеси. Максималният брой е 1800, като с по-големия брой понижава и годишната концесионна такса, което може да е сред 21 и 41 хиляди евро.

Срокът за концесиите ще е 15 години с алтернатива за продължение с още 5. Концесионерите ще могат да слагат рекламни обекти на 100 от спирките за всеки пакет. Общият брой на новите павилиони, които могат да се изградят е 300.

Има опция точката още веднъж да не бъде призната, поради остарели мнения в документите, разногласия по доста от изискванията в предлагането и подозрения, че по този начин ще се навреди на пазара на външната реклама в столицата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР