На днешния ден през 1977 г. АЕЦ "Козлодуй" е включен

...
На днешния ден през 1977 г. АЕЦ "Козлодуй" е включен
Коментари Харесай

През 1977 г. АЕЦ Козлодуй е включен в енергийната мрежа на България

На днешния ден през 1977 година АЕЦ "Козлодуй " е включен в енергийната мрежа на България.

АЕЦ "Козлодуй " е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в района. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София.

Атомната централа е най-големият производител на електрическа сила в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Това дефинира изключително значимото значение на предприятието като фактор за икономическа непоклатимост в районен и в народен проект. АЕЦ "Козлодуй " създава най-евтината сила в страната, с което обезпечава поддържане на допустима цена на електрическата енергия за крайните консуматори в България.

Производствената активност на АЕЦ "Козлодуй " изцяло се вписва в концепцията за "ядрен подем " на Световната нуклеарна асоциация. Предприятието дава отговор на високите екологични условия на Протокола от Киото, защото не отделя никакви парникови газове в атмосферата.

В осъществяване на поетите задължения на България, свързани с присъединението на страната към Европейския съюз, АЕЦ "Козлодуй " приключи употребата на първите четири енергоблока преди приключване на планово планувания им запас.

През 2004 година АЕЦ "Козлодуй " стана първият търговски участник на либерализирания пазар на електрическа енергия в България.

На 19 август 1965 година Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия взима решение за искане помощ от Съюз на съветските социалистически републики за планиране и строителство на атомна електроцентрала.

Началото на българската нуклеарна енергетика се слага на 15 юли 1966 година с подписването на конвенция за съдействие сред България и тогавашния Съветски съюз за построяването на атомна електроцентрала. След обстоен технико-икономически разбор площадката за градеж е определена на река Дунав, наоколо до град Козлодуй.
Проектите за централата са направени взаимно от "Топлоелектропроект " - Москва, и "Енергопроект " - София. Основното съоръжение е доставено от Съветския съюз, а обособени уреди - от тогавашните Германска демократична република, Чехословакия и Унгария.

Първата копка за градежа на АЕЦ "Козлодуй " е направена на 14 октомври 1969 година. През април идната година стартират широкомащабни строителни действия за построяването на уникaлното и до през днешния ден за страната ни оборудване, в което вземат участие над 100 хиляди строители и монтажници.
На площадката на централата са осъществени няколко напълно български плана, които се внедряват за първи път в международната процедура при строителството на атомни електроцентрали. Някои от тези механически решения, са обилни инженерни достижения, към които демонстрират огромен интерес и експерти от други страни.

На 6 април 1970 година стартира построяването на основния корпус на АЕЦ "Козлодуй " с дължина 240 м, широчина 105 м и височина 40 метра. В него са ситуирани реакторната зала, машинното поделение, вентилационният център и електрическите устройства на 440-мегаватовите блокове. През юни 1972 година от Съветския съюз идва първият реактор, а на 20 ноември същата година той е спуснат в шахтата си.

Официалното разкриване е на 4 септември 1974 година.

Към момента в АЕЦ „ Козлодуй “ работят единствено 5 и 6 енергийни блокове, оборудвани с реактори с вода под налягане. В с общ потенциал малко над 2000 MW. Те са построени надлежно през 1987 и 1991 година и са от вида ВВЕР-1000.

АЕЦ "Козлодуй " е самостоятелен като еднолично акционерно сдружение със 100% държавно присъединяване. Държавата ръководи компанията посредством "Български енергиен холдинг " ЕАД.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР