На днешния ден отбелязваме 122 години от рождението на Антоан

...
На днешния ден отбелязваме 122 години от рождението на Антоан
Коментари Харесай

Да отгледаш цвете, да опитомиш лисица

На днешния ден означаваме 122 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Изключителен фен на авиацията, французинът записа името си във вечността с творби като " Южна поща ", " Нощен полет ", " Земя на хората ", " Боен водач ", " Писмо до един пленник ", " Малкият принц ", " Цитадела ", " Военни мемоари ". Разбира се, „ Малкият принц “ сигурно е книгата, станала настолна за генерации. За мен тя е знак на невинността, която си отива дружно с детството. Съвършена лирика, без значение от обстоятелството, че жанрово се дефинира като повест.

„ Малкият принц “ е тънка брошура, която четем и препрочитаме безчет пъти, тъй като това е свят, който по обаятелен метод събира на едно място небето, земята, звездите и всичко това, което въплътява животът ни. Да се научиш да опитомиш лисица, да разпознаваш пеперудите в гъсениците, да познаеш щастието, заобичвайки едно само цвете са неща, които възпитават в нас отношение към хубостта на света.

Подарявал съм „ Малкият принц “ с мотив и без мотив, защото имам вяра, че във всеки от нас детето оцелява и има потребност да продължи да изпитва възхита. Като възрастни губим доста скъпо време, забравяйки че има хора, които са същински скъпи за нас. Цветето, за което сме се погрижили, е по-важно от всички други цветя и това е напълно естествено.

Стъклените похлупаци не ни защищават от тъгата и разочарованието, само че постоянно е хубаво да помним нещата, които са ни носили наслада. Подарявайки копие от книгата, желая да не преставаме да помним, че значителното е невидимо за очите, само че е задоволително за момент да спуснем клепачи, с цел да изпитаме още веднъж насладата от детство, което в никакъв случай няма да ни напусне.

„ Малкият принц “ е правилният консултант, който няма да ни подведе по пътя към планетите, за които сме мечтали. Да, ставаме виновни за тези, които сме опитомили, и единствено търпението може да ни разкрие в цялост смисъла от това да остаряваме дружно, уважавайки се, подкрепяйки се, обичайки. Важно е да не стопираме да поглеждаме към звездите, а в случай че думите пречат да се разбираме между тях, задоволително е да помълчим в компанията на някого. Тогава значителното постоянно става налично.

Както споделя самият Екзюпери, „ същинската обич стартира, когато нищо не се търси в подмяна “. Това е вярната насочна точка в живот, в който дребният принц в никакъв случай не си отива.

Поетът Добромир Банев особено за Lupa.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР