На днешния ден можем да си спомним за финансиста Асен

...
На днешния ден можем да си спомним за финансиста Асен
Коментари Харесай

Управителят Асен Иванов превръща БНБ в чисто емисионна банка

На днешния ден можем да си спомним за финансиста Асен Иванов . На 18 януари 1926 той поема ръководството на Българска народна банка. През това време Българска народна банка претърпява съществени институционални промени, като се трансформира в чисто емисионна банка и ускорява своята автономност. Асен Иванов взе участие интензивно в договарянията по сключването на два значими външни заема – Бежанския от 1926 и Стабилизационния от 1928 година, под контрола на Финансовия комитет при Обществото на народите.

Асен Иванов е началник на българската делегация, провела договарянията за основаване през 1927 година на Българската ипотекарна банка с присъединяване на чуждустранни капитали. През 1930-а той договаря присъединяване на Българска народна банка в капитала на Банката за интернационалните разплащания в Базел.

Асен Иванов подава оставка като шеф на Българска народна банка по здравословни аргументи на 29 август 1931 година.

За него всичко стартира на 8 август 1869 година, когато се ражда в град Търново. По-късно приключва право и стопанска система в Женева.

След завръщането си, за малко работи в правосъдното ведомство. От 7 април 1897 е консултант към Централното ръководство на земеделските каси, а от 1 юли 1903 година е техен шеф. През идната година касите се трансформират в Българска земеделска банка, а Иванов става неин админ. В интервала 1908-1910 той е шеф на банката. Българска земеделска банка (БЗБ) е третата държавна банка в България след Българска национална банка и Пощенска спестовна каса. Тя е учредена през 1904 година със специфичен закон и действа до 1934 година, когато е обединена с Българска централна кооперативна банка в Българска земеделска и кооперативна банка. Банката играе основна роля в стопанския живот на страната, като при започване на века отпуска към 30%, а към края на съществуването си - до 42% от размера на всички заеми. Делът ѝ във влоговете също нараства през този интервал от към 30% до 45 на 100.

От 1911 до 1926 година Асен Иванов е шеф на Генерална банка. Той има огромни заслуги за организирането на земеделския и занаятчийския заем у нас.

Асен Иванов е един от създателите на първите известни каси в София и Кюстендил. Той взе участие и в създаването на Закона за кооперациите.

Асен Иванов е създател, а до 1907 и ръководител на Чиновническото кооперативно сдружение.

Той е бел редактор на списание „ Взаимност “ - формален орган Земеделските кооперативни сдружения. Асен Иванов взе участие в публицистичния колектив на „ Списанието на митническото сдружение “. Сътрудничи и на списанието на Съюза на известните банки.

Асен Иванов е умрял на 28 януари 1937 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР