На днешния ден Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично.

...
На днешния ден Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично.
Коментари Харесай

Днес е Въведение Богородично и Ден на християнското семейство

На днешния ден Българската православна черква отбелязва празника Въведение Богородично. Това е един от 12-те велики християнски празници еднообразно отбелязвани и от православието и от католицизма. Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като независим празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол черква, отдадена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в интервала на Коледните пости. На този ден вярващите одобряват Свето причестяване, а с него и нови сили за нравствен напредък и битка със злото - в себе си и в света.
Според православната традиция на този ден е въведена в храма, от своите родители, 3-годишната Мария - бъдещата Божия майка. Преданието гласи, че родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди. Първосвещениците и чиновниците в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Праведните родители се върнали с роднините си в Назарет. Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора.

Въвеждането на Мария в храма е паметно събитие за фамилията на Божията майка и по тази причина се уважава от православната черква и като Ден на християнското семейство.

Този ден става знак на въвеждането на младежа в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и брачният партньор й - праведният Йосиф. Затова се смята, че на този ден цялото семейство би трябвало да влезе в храма и да отдаде респект на всички християнски добродетели.

С решение на Св. Синод на Българската православна черква, от 1929 година този празник се празнува и като Ден на християнското семейство и на православната юноша. Според националните поверия, на този празник, българите гадаят какво ще е времето през идната година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото изсъхнало. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото дъждовно, реколтата богата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР