На днешния ден - 5 февруари, православната църква почита паметта

...
На днешния ден - 5 февруари, православната църква почита паметта
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Света мъченица Агатия

На днешния ден - 5 февруари, православната черква уважава паметта на Света мъченица Агатия, чието име на старогръцки значи добра.

Днес имен ден честват Агатия, Агата, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира и Добри.

Коя е Света Агатия

Света Агатия е живяла по времето по време на римския император Декий, когато е имало жестоки гонения против християните.

Агатия е родена в сицилианския град Палермо. Тя е била скромна християнка, която се славела със своята хубост и добродетел.

След гибелта на родителите ѝ тя наследила голямо благосъстояние, което не ценяла, тъй като не се привързвала към материалните неща.

Малко откакто умряли родителите на Агатия, във всичко области на Римската империя било заповядано да изтезават всички християни, до момента в който се откажат от вярата си, в противоположен случай – да ги убият.

Когато локалният шеф Квинтиан пратил в дома на светицата бойци, тя умерено тръгнала с тях, с цел да бъде подлагана на жестоки мъчения.

 Почитаме паметта на Света мъченица Агатия

Първоначално императорът заповядал да изпратят светицата при една неверна жена, която била и езичница, с цел да я принуди да се отдаде на скотски удоволствия.

След голям брой опити обаче езичницата споделила пред владетеля, че светицата не се съгласява.

През цялото време Агатия пазила силата на духа си и не се отказала от Христовата религия.

Славата за мъченическата ѝ гибел се разнесла незабавно и в нейна памет сицилианците построили черква над нейната гробница. А дрехата, която всекидневно носила, била сложена на гроба ѝ, като знак за нейната невзискателност и примирение.

Недалеч от гробницата на Агатия се намира вулканът Етна. По времето на едно негово изригване, което съществено застрашавало града, християните взели дрехата на светицата и я държали против лавата. Когато бедата ги отминала, те благодарили на мъченицата за нейното покровителство.

Според националните поверия дамите честват днешния ден в чест на мъжете, с цел да бъдат те здрави и мощни.

Още сутринта дамите омесват питки, намазват ги с мед и ги украсяват със здравец, като ги подаряват на съпрузите си дружно с вино.

Вижте значение на името Добромир.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР