На днешния ден, 14 ноември, Православната църква чества деня на

...
На днешния ден, 14 ноември, Православната църква чества деня на
Коментари Харесай

Ето кой празнува имен ден днес: Почитаме св. апостол Филип

На днешния ден, 14 ноември, Православната черква празнува деня на св. деятел Филип.

Св. деятел Филип произлиза от Витсаида (градът, от който са апостолите Петър и Андрей).

Той бил дете на риболовци, само че още в юношеските си години проявявал изчерпателен интерес към писанията на мъдреците. Усърдно четял и изучавал библейските текстове и пророчествата за идването на Месията.

У него пламнало горещото предпочитание един ден да се срещне очи в очи с упования Спасител. Така и се случило. Исус самичък го намерил и му споделил да тръгне след него.

След разпъването и възкресението на Христос, учениците му тръгнали в разнообразни направления, с цел да популяризират новото обучение. Св. деятел Филип поел в посока към Галилея. Проповядвал още и в Гърция, Аравия и Етиопия. До него праволинейно вървели сестра му Мариамна и деятел Вартоломей. Апостол Филип вършел и голям брой чудеса, едно от които е възкресяването на труп от Йерапол.

Земният му път приключил в Йерапол, където бил разпнат на кръст с главата надолу, повесен високо и замерян с камъни.



Вартоломей бил разпнат при стената на същия храм. Но ненадейно се явило ужасно земетресение. Развълнуваният народ почнал да проси молитвите на св. апостоли и се спуснал да ги снема от кръстовете. Снели Вартоломей, който бил още жив. Пристъпили и към Филип, само че той към този момент бил умрял. Последните негови думи били молитва за мъчителите му. Вартоломей с чест погребал тялото му.

На мястото, на което била пролята кръвта на деятел Филип, израсла лозница като знак за безконечното самодоволство на светеца, умрял за своя небесен Учител.

Името Филип е от гръцки генезис и в превод значи „ обичащ конете “. Особено известно името става по времето на Филип Македонски – тогава сегашен Пловдив се наричал Филипополис.

Съществува и гностическо апокрифно евангелие – Евангелие от Филип.

В националната традиция на българите за този празник са присъщи вълшебен обредни практики, наследени от езическата ера. Наричат деня „ Мратинците ”, Мратиняк ”, „ Мрата ”. Особено го тачат дамите, с цел да предпазят домашните птици от смъртоносната „ кокоша болест ”. Тя се причинявала от пъклен, незабележим злобен дух, именуван „ мрат ”, „ мратиняк ”, който в националните показа приличал на черна кокошка със страшни, огромни очи. Сутринта на този ден най-старата жена в къщата трябвало да заколи черно пиле – „ мратинче ”.

От на следващия ден, 15 ноември, се слага началото на коледните пости, които свършват на Бъдни вечер. Постът се назовава Малка четиридесетница. Преди Коледа вярващите постят, с цел да се приготвят за посрещането на материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Не се яде месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино са позволени без сряда и петък. Единствено на Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино.

Днес имен ден честват всички, които носят имената Филип, Фильо и Филка. Честито на имениците!
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР