Днес почитаме един от най-големите празници в народния календар, отбелязван

...
Днес почитаме един от най-големите празници в народния календар, отбелязван
Коментари Харесай

Гергьовден е! Посрещаме утрото с китка здравец и цъфнала клонка

Днес почитаме един от най-големите празници в националния календар, отбелязван в чест на Свети Георги Победоносец. Празникът у нас е прочут и като Ден на храбростта и Българската войска.

Ревностен бранител на християнската религия, Свети Георги е малтретиран грубо и обезглавен през 288 година от император Максимилиан. Със своята мъченическа гибел се трансформира в знак на идеалния боец. Според националните поверия и митове Свети Георги е прочут и несломим змееборец, който избавя госпожица от ламята от долната земя. Именно това е и обликът, застъпен в иконографията. На иконите светецът е изобразяван постоянно на бял кон с копие в ръка, пронизващо ламя – знак на злото.

Свети Георги е настойник на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора, както и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

Гергьовден бележи началото на лятото и новата стопанска година. Ето за какво на този ден от остарели времена се съблюдават доста обичаи и традиции, свързани със земеделието, скотовъдството, здравето и плодородието.

Традиции и традиции

* Във всеки дом се пече агне, а към празничната трапеза се събира цялото семейство. На трапезата наложително участват обредният самун, баница, млечни артикули, агнешка дроб сарма, варено жито и дъхаво алено вино.

* Обредният самун се украсява с фигурки на агънца, овчарска гега и кошара. След това дружно с печеното агне се освещава. Около отрупаната с празнични гозби софра се играят гергьовденски хора, а най-после кокалите от агнето се заравят в земята, с цел да е берекетлийска цялата година.

* Девойките се люлеят на люлки за здраве и красота.

* Стопанката на къщата става в ранно утро и премита двора, с цел да прогони злите сили. За благодат, благополучие и здраве през цялата година тя закичва вратите с китки от здравец, люляк и цъфнала клонка от плодно дръвче.

* Овцата, която се е сдобила първа с агънце през годината, се окичва с венец от къпина, здравец, глог и коприва, завързан с червен конец. Същият се слага и на вратата на кошарката. След това овцата се дои от млада жена във фертилна възраст. На менчето се привързва цветна китка с червен конец.

 

* На Гергьовден в земята се заравя първото алено яйце от предходния Великден, с цел да е плодородна равнищата.

* В нощта против празника, преди да пропеят първи петли, хората се къпят в утринната роса за здраве, защото националните вярвания гласят, че по това време всичко е " повито с богатства роса ". В нея се къпят и дами, които имат вяра, че това ще им помогне да се снабдят с рожба.

* В ранно утро се набира коприва, с цел да се прогонят злите сили. Старите хора докосвали с китка коприва ходилата всички вкъщи, с цел да не ги застига злата мощ през цялата година.

* Вярва се още, че в случай че на Гергьовден вали, всяка капка носи жълтица. 

* По остаряла българска традиция агнето, което е първото мъжко родено през годината и най-често бяло на цвят, би трябвало да се заколи. На главата му се слага венец, впримчен от свежи пролетни цветя и зелени клонки. В някои краища езикът на агнето се намазва със сол, с цел да са сити хората и плодородна годината. В устата му се слага свежа трева за здраве, с цел да са здрави всички в къщата, а поляните да изобилстват от трева за паша на животните.

На Гергьовден имен ден честват: Георги, Гергана, Галя, Гинка, Ганка и Ганчо.
Честит празник на всички!
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР