На днешния 7 януари православните християни в Русия празнуват Коледа.

...
На днешния 7 януари православните християни в Русия празнуват Коледа.
Коментари Харесай

Путин празнува Рождество извън Москва

На днешния 7 януари православните християни в Русия честват Коледа. Президентът Владимир Путин съблюдава традицията от последните години да посреща Рождество Христово отвън Москва. Тази година президентът Путин участва на рождественското свещенодействие в църквата „ Николай Чудотворец “ в Новгородска област.

През 2020 година президентът взе участие в литургията в катедралата „ Преображение Господне “ в Санкт Петербург, където е кръстен в средата на 20 век /на снимката/

Църквата край град Векили Новгород, където Путин е в този момент, е един от най-древните православни храмове в Русия. Построена е през 1292г. на остров Липно в делтата на река Мста. Била е част от съществуващия по това време Николо-Липненски манастир. Преданието гласи, че църквата е била издигната на мястото, където още през 11 век се е появила чудотворна икона на Свети Николай. Благодарение на нея се е изцелил новгородският княз Мстислав, наследник на великия княз на Киевска Рус Владимир Мономах. През 2016 година президентът Владимир Путин и тогавашният министър председател Дмитрий Медведев посетиха църквата. Министерството на културата отпусна пари за реставрацията й, която завърши през 2019 година, заяви БНР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР