На днешната дата през 2002 година от този свят си

...
На днешната дата през 2002 година от този свят си
Коментари Харесай

Велики, но трагични любовни истории: Принцеса Маргарет и Питър Таунсенд

На днешната дата през 2002 година от този свят си отива по-малката сестра на кралица Елизабет Втора - Маргарет.

Тя е завладяваща персона с пиперлив език и невероятен живот, белязан от красива, само че трагична обич с 16 години по-възрастния от нея капитан от Военновъздушни сили на Англия Питър Таунсенд.

Говори се, че когато излиза наяве решението на крал Едуард да абдикира, с цел да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън, и на трона се възкача брат му Джордж VI, Маргарет с усмивка на разположение се обръща към кака си Лилибет, както са я наричали всички, и ѝ споделя: " Значи ти ще станеш кралица? Горкичката! " А придворен, с който буйното 6-годишно момиче се сблъсква бегом, възкликва: " Слава Богу, че другата е първородната! "  

Вярваме, че той не е единственият през чиято глава минава тази мисъл, тъй като истината е, че Маргарет надалеч не се вписва в облика на благочестива принцеса – тя е буйна, инатлива, пословична любителка на заниманията с хапещ език и остро възприятие за комизъм. Съвсем естествено толкоз пламенна персона няма по какъв начин да води несъвършен метод на живот – житейският ѝ път е плевел, белязан от доста кавги, алкохол и... една същинска обич в лицето на разведения боен Питър Таунсенд, от който обаче би трябвало да се откаже поради лоялността към сестра си и короната.

Маргарет и Питър за първи път се срещат, когато принцесата е едвам на 14. Тогава 30-годишният Таунсдън е на изявление при татко ѝ – крал Джордж, за поста адютант. В дневника си младият боен загатва, че се е среща с Маргарет през въпросния ден, само че " момичето е много незабележително, каквото се и чака от едно 14-годишно девойче ".

Ето обаче, че 8 години по-късно същото това момиче е на път да се трансформира в най-голямата му обич. А Питър към този момент е на напълно друго мнение по отношение на Маргарет. " Тя е момиче, надарено с необикновена, натрапчива хубост - със стройна фигура, огромни красиви синьо-лилави очи, и гальовен прасковен загар на лицето. Тя може да те накара освен да се превиваш от смях, само че и има онази прозорливост, докосваща те надълбоко в сърцето ", написа той.





Информацията за началото на връзките сред принцеса Маргарет и капитана от Военновъздушни сили е нищожна. Едно от нещата, които се знаят сигурно, е, че двамата се сближават към края на 1952 година. За доближаването сред тях спомага фактът, че по това време Питър, който към този момент се е развел с погрешната си брачна половинка, става адютанд на Кралицата майка. Честта, която му е оказана, носи със себе си редица отговорности и отговорности. Питър би трябвало да прекарва от ден на ден време в двореца и тъкмо това предопределя развиването на връзките му с Маргарет.

Двамата незабелязано се сближават, а защото моментът съответствува с кончината на крал Джордж VI, Питър се трансформира не просто в другар и обект на боготворене от страна на Маргарет, само че и в нейна опора, в персона, която ѝ оказва помощ да преодолее разкъсващата я тъга по загубата на татко ѝ.

Не след дълго близостта сред 22-годишната тогава Маргарет и 38-годишният Питър стартира да се вижда от обкръжението им. Влюбените не съумяват да скрият от близките погледите и усмивките, които си разменят, и скоро в кралския двор стартират да се популяризират разнообразни теории и догатки за протичащото се сред тях. 

Край на догадките се поставя в деня на коронацията на Елизабет Втора през 1953 година. Тогава Маргарет, макар множеството в близост, без терзание маха пух от униформата на Таунсдън, нежно шепнейки му нещо, потвърждавайки слуховете, че тя и 16-години по-възрастният Питър имат интимна връзка.



Шушуканията, че принцесата и Таунсенд имат връзка, към този момент циркулират освен из кралския двор, само че и из целия Остров. Затова и те вземат решение, че е извънредно време да признаят обществено връзките си. Истината обаче е, че Маргарет чака връзката ѝ с Питър да бъде добре призната макар разликата във възрастта им – въпреки всичко той е воин от Втората международна война. Уви обаче очакванията ѝ не се оправдават или най-малко не изцяло.

Британското общество е във екстаз от новата двойка. И по какъв начин другояче - та те наподобяват по този начин влюбени. Но Народното събрание не споделя този възторг и оттова са на мнение, че имиджът на следвоенна Англия съществено ще се накърни, в случай че Маргарет подписа брак с към този момент разведен мъж.

Всъщност, с цел да се подписа този брак, Елизабет, която е към този момент кралица, би трябвало да даде утвърждението си, защото сестра ѝ е под 25 години. Но Елизабет е глава и на църквата. Това я слага в много комплицирана обстановка, тъй като висшите духовници на Острова отсичат, че в никакъв случай няма да позволен сходен " греховен съюз " сред млада госпожица и разведен мъж.

За да потуши разразилия се скандал и с цел да даде време на сестра си да обмисли обстановката, Елизабет Втора изпраща Питър Таунсенд като военно аташе в английското консулство в Брюксел.

Мнозина чакат това да постави завършек на любовта сред принцеса Маргарет и героя от войната, само че дистанцията не пречупва мощните им усеща. Макар и надалеч един от различен двамата не престават връзките си още три години.

През 1955 година към този момент навършилият 41 години  Питър се завръща в Лондон, надявайки се, че с времето настроенията по отношение на връзката му с Маргарет ще са се трансформирали и двамата ще могат да се венчаят. Уви обаче това не се случва, Народното събрание е все по този начин срещу този брак и даже от там отсичат, че в случай че принцесата реши да се омъжи за обичания си, ще ѝ бъдат отнети всички права и привилегии, които короната ѝ носи. Тя е застрашена да  изгуби освен издръжката си, само че и да би трябвало да живее надалеч от фамилията си. За Маргарет, която е доста близка със сестра си и майка си, вероятността да се раздели с тях е немислима.

Това в композиция със знанието, че по този начин мечтаната от нея женитба, в действителност може да коства короната на обичаната ѝ сестра, я кара да се откаже от любовта на живота си.

Младата дама с жертвоготовност избира фамилията и отговорностите към него пред съкровените стремежи на сърцето си и с нескрита горест декларира решението си да се откаже от връзката си с Питър в обществена тирада през 1955 година.

И Маргарет, и Питър се женят няколко години по-късно, само че нито един от двата брака не просъществува – просто и двамата не могат да превъзмогнат любовта си един към различен. 



 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР