На днешната дата (26 април) се навършват 36 години от

...
На днешната дата (26 април) се навършват 36 години от
Коментари Харесай

Как Чернобил посреща 36-годишнината от аварията?

На днешната дата (26 април) се навършват 36 години от повредата в атомната електроцентрала Чернобил.

Тази година обаче, за първи път след случая, територията към централата е в положение на война.

Малко след съветската инвазия в Украйна, която стартира на 24 февруари, атомната електроцентрала беше завладяна от съветската войска. Окупацията продължи няколко седмици, а в края на март контролът върху енергийното оборудване беше предаден още веднъж в ръцете на украинския личен състав след изтеглянето на съветските елементи от региона.

Появиха се и клюки, че част от съветските военни, които са били ситуирани в така наречен "мъртва зона " към атомната електроцентрала, са получили радиационни облъчвания. Тези изказвания към момента се проверяват от Международната организация за атомна сила на Организация на обединените нации.

Но без значение от тяхната меродавност, обстоятелствата сочат, че 36 години след повредата в Чернобил регионът към реактора към момента съставлява сериозна заплаха за живота и здравето на хората, както и за екологичното равновесие.

Според чиновниците на АЕЦ-а, към 1000 съветски военнослужещи са били ситуирани в региона към централата в продължение на повече от месец. Те основали и краткотраен команден център, както и укрепителни уреди. Именно при построяването на окопите се допуска, че бойците може би са били изложени на рискови количества радиация.

Украинците, които са част от личния състав на атомната електроцентрала, са били държани като заложници, като не им е било разрешено да реализират надзор и мониторинг на радиационния декор. Още в първите дни след окупацията били доведени и специалисти на съветската нуклеарна организация Росатом. Това е първият случай след април 1986 година, в който съветски експерти посещават района на реактора.

Според украинските управляващи, в стаите, където са живели съветските военни през последния месец, регистрираните равнища на радиация са доста по-високи от естествените. Това се дължи на обстоятелството, че евентуално те са внасяли радиоактивна почва и прахуляк от "мъртвата зона ", където са били ситуирани.

Районът към централата, наименуван Червената гора, е едно от най-радиоактивните места на планетата. Името ѝ се дължи на ръждивия цвят на боровите дървета, починали вследствие на мощното йонизиращо излъчване след повредата в Чернобил на 26 април 1986 година Кадри, оповестени от украинските военни, демонстрират, че съветските бойци са копали окопи и даже са нощували там.

Освен това те натрупали чували с пясък тъкмо до бетонния саркофаг, който пази разваления нуклеарен реактор. Барикадите трябвало да послужат за отбрана при положение на офанзива от страна на украинската войска.

Служителите на централата настояват, че ерлектрозахранването на централата било прекратено за три дни, вследствие на което работата на системите за отбрана на авариралия реактор била сложена под въпрос. Наложило се даже да се краде гориво от колите на руснаците, с цел да може да се подсигури работата на спешния електрогенератор, поддържащ системите за изстудяване.

Украинската организация Енергоатом към този момент е открила цялостен надзор над оборудването и твърди, че за момента няма заплаха от приключване на радиация. Не е ясно обаче какво е положението на съветските военни, които са били ситуирани в района.

След изтеглянето на 31 март и 1 април се допуска, че частите са ориентирани към Беларус, само че не се оповестява нищо за здравния им статус. Освен това съветската войска е завладяла към 170 души от украинската национална армия, които са охранявали Чернобил по време на нашествието.

След изтеглянето на съветските сили те били взети като заложници и се допуска, че сега се намират в Беларус или в Русия. Киев води договаряния за освобождението им, само че за момента без резултат.

Украйна разполага с общо 15 атомни реактора, които генерират към половината от цялото ползване на електрическа енергия в страната. Докато продължава войната, всички те се намират в риск от нахлуване, предизвестяват интернационалните специалисти. А това значи, че заплахата от нов нуклеарен случай, по-опасен даже и от този в Чернобил, към момента не е изключена.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР