На деветдесетата церемония по връчването на филмовите награди "Оскар" тази

...
На деветдесетата церемония по връчването на филмовите награди "Оскар" тази
Коментари Харесай

Колко награди Оскар са печелили руските филми?

На деветдесетата гала по връчването на филмовите награди "Оскар " тази година ще забележим и съветската драма "Нелюбов " на режисьора Андрей Звягинцев, която се състезава в категорията "Най-добър чуждоезичен филм ". Russia Beyond напомня предишните носители на влиятелната премия от Русия и Съветския съюз.

"Москва отвръща на удара " (1942)

Sputnik

Оригиналното име на руския документален филм е "Разгромът на немските войски край Москва ", само че в Съединени американски щати става прочут като "Москва отвръща на удара ". Филмът разказва рисковия за Москва интервал по време на Втората международна война – октомври 1941 – януари 1921 година, когато немските войски са на прага на руската столица. Виждаме по какъв начин градът се готви за своята отбрана: хората построяват барикади и укрепления, патрулират по улиците и създават щитове във военните фабрики. Филмът също демонстрира високопоставени руски командири и яростните конфликти с врага.

"Война и мир " (1967)

В. Уваров/Sputnik

Тази кино акомодация на най-великата творба от известния романист Лев Толстой печели първия Оскар за Съветския съюз в категорията за най-хубав задграничен филм през 1969 година. Лентата на Сергей Бондарчук е руският отговор на холивудската версия от 1956 година. За 6 години на процедура половината Съюз на съветските социалистически републики работи по огромния и безценен план. Цели постоянни военни елементи и особено открит кавалерийски полк вземат присъединяване в продукцията, облечени в хиляди костюми, направени особено за кино лентата.

"Дерсу Узала " (1975)

Sputnik

Този взаимен съветско-японски филм, режисиран от именития Акира Куросава, демонстрира спиращите дъха и рискови завършения на съветския странник Владимир Арсениев и номадския ловджия Дерсу Узала в пустинята на Далечния изток. Филмът повдига въпросите за връзката сред индивида и природата, вярата и мястото на индивида в света.

"Москва не има вяра на сълзи " (1981)

Sputnik

Филмът споделя историята на три млади дами, които идват в Москва от дребни градове в края на 1950-те години. За да открият щастието, те са принудени да устоят тежка и изтощителна работа, куп неистини и изменничества. Все отново намират силата да оцелеят в големия и нечовечен град. Преди срещата със руския водач Михаил Горбачов, американският президент Роналд Рейгън гледа кино лентата 8 пъти, в опит да разбере "мистерията на съветската душа ".

"Изпепелени от слънцето " (1994)

Никита Михалков, TriTe Studio, 1994

Единственият постсъветски филм, който взема Оскар за "Най-добър чуждоезичен филм ", е драмата от Никита Михалков. През 1936 година, малко преди кулминационната точка на "голямата чистка " в Съюз на съветските социалистически републики, именитият пълководец Сергей Котов прекарва няколко спокойни и приятни летни дни със фамилията и приятелите си на своята вила. Внезапно се появява Митя, остарял другар на брачната половинка на Котов. Никой не подозира, че този прелестен и общителен млад мъж в този момент работи за тайната руска полиция ОГПУ, а фамилията на Котов е изправено пред ужасна орис.

"Старецът и морето " (1999)

Александар Петров, Dentsu Tec, 1999

Лентата на Александър Петров печели втория съветски Оскар за "Късометражна анимация ". Базиран на късата творба на Ърнест Хемингуей, филмът става първата анимация, пусната в IMAX.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР