На бял свят се появиха неизвестни сгради и улици от

...
На бял свят се появиха неизвестни сгради и улици от
Коментари Харесай

Световна находка в античния Мисионис

На бял свят се появиха незнайни здания и улици от античния град Уникален бронзов канделабър към този момент свети в музея на Търговище
Световна находка изскочи при разкопките на античния и феодален град Мисионис, които приключиха преди повече от месец. Те бяха извършени за поредна година под управлението на археолозите Николай Овчаров и Стефан Иванов. Кампанията продължи три месеца, като бяха разкрити стотици квадратни метри от античния град. На бял свят се появиха незнайни здания и улици от античния град.Но той продължава да сервира изненади и след края на дейните разкопки. От реставрационните ателиета в този момент излизат стотици забележителни находки, открити през лятото и в този момент възстановили предходния си искра. Сред тях свети един доста необичаен монумент, който ще бъде горделивост за експозицията на Търговищкия музей. Става дума за голям бронзов свещник, който в научната литература се назовава канделабър.

При разкопките той бе открит на десетки части и след търпеливата работа на реставраторите бе изцяло възобновен. Канделабърът е изработен от бронз и е висок към половин метър. Представлява дирек във форма на антична колона, на чиито връх е подложен диск. Там в миналото е поставяна красива лампа за масло, която археолозите се надяват да открият през идващия сезон.Най-красива е долната част на свещника. Там са завършени три стилизирани глави на елени. Канделабърът стъпва на три крачета, които пък са излети като еленски копита. Цялото оформление и направа насочва към високото ювелирство в Източната Римска империя или Византия от интервала V-VI век.

Канделабрите са големи декоративни свещници, поддържали от горната страна маслена лампа. Един от най-древните образци е бронзовият канделабър, изработен от Калимах за Ерехтейона в Атина, с цел да носи свещената лампа на богинята Минерва. В този случай е допустимо лампата да се е намирала от горната страна, както е в по-късните многочислени римски образци, описа за " Стандарт " проф. Николай Овчаров.Макар и да добива максимален подем в епохата на Ренесанса, канделабърът получава развиване точно в Етрурия и Рим. През римската ера това са солидни и представителни бронзови свещници. Именно в античен Рим се създават високите и монументални канделабри, употребявани в храмове и публични здания.

Канделабърът съставлява висок дирек във форма на балюстра, профилирана колонка. На върха й има диск за слагане на бронзовата маслена лампа. Основата нормално е самобитен фундамент от три крайници на лъвове, грифони, кози копита на сатир, глави на делфини или на други животни.Това разположение на детайлите е наложено от нормална процедура за обезпечаване на изкуствено осветяване в главните стаи на римската вила. Канделабрите са били неразделна част от римския дом. Поставените най-отгоре маслени лампи могат да обезпечат светлина за доста по-голяма повърхност от вкъщи. Като се има поради тяхната неразделна роля в ежедневния живот, не е изненадващо, че са открити многочислени образци с разнообразни форми и дизайни, подбудени от предназначението им, както и от усетите на поръчителя. Особено доста канделабри са открити в руините на Помпей и Херкуланум.

Римските образци дават ентусиазъм на италианските ренесансови художници, които основават превъзходни канделабри от драгоценен метал за олтари, параклиси и катедрали. В този интервал формата на канделабъра става всеобщ обичан украсителен претекст, употребен в стенописите, архитектурните орнаменти, бордюрите на гоблени, витражите и мебелите.Запазени римски канделабри се откриват много рядко и съставляват изключителна полезност за музеите. Такъв е да вземем за пример прелестният образец от т век, съхраняван в Регионален исторически музей - Кърджали. Но канделабри се употребяват и през интервала IV-VI век след приемането на християнството. Такива прелестни монументи са изобразени в стенописите на фамозната Силистренска гробница от IV век.

На международните аукциони римските бронзови канделабри поддържат доста високи цени. Дори и сега в къщи като " Сотбис ", " Кристис " и други сходни на този от Мисионис екземпляри се продават на цени от 15-17 000 $.Канделабърът от Мисионис демонстрира още един път блясъка на античния Мисионис. Вероятно той е осветявал някоя от стаите на епископа на града, чиято резиденция бе разкрита изцяло през предходната и тази година.Екип на " Стандарт "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР